Indyjska sałatka z tartej marchewki - przepisy Kitchen Machines Touch | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Indyjska sałatka z tartej marchewki

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 4 godz. 20 min.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    5 min.
  • Studzenie
    4 godz.

Składniki

8 osób

  • 16 g Czosnek

  • 16 g Imbir

  • 120 g Oliwa z oliwek

  • 20 g Miód

  • 240 g Cytryny

  • 0.5 łyżeczka Sól

  • 2 szczypta Chili

  • 2 szczypta Kurkuma w proszku

  • 4 g Curry w proszku

  • 1000 g Marchew

  • 20 g Świeża kolendra

  • 80 g Orzechy nerkowca

  • 40 g Rodzynki sułtańskie

Czas przygotowania

Etap 1 /8

Obierz czosnek i imbir. Pokrój je w małą kostkę i umieść w misie rozdrabniacza. Dodaj oliwę z oliwek i miód. Naciśnij "Start".

  • 16g Czosnek
  • 16g Imbir
  • 120g Oliwa z oliwek
  • 20g Miód

Etap 2 /8

Przekrój limonkę na pół i ostrożnie wyciśnij sok za pomocą wyciskarki do cytrusów, naciskając "Start".

  • 240g Cytryny

Etap 3 /8

W małej kokilce wymieszaj sos na bazie oliwy i miodu, sól, chili i curry w proszku, kurkumę. Odłóż na bok.

  • 0.5łyżeczka Sól
  • 2szczypta Chili
  • 2szczypta Kurkuma w proszku
  • 4g Curry w proszku

Etap 4 /8

Umyj, a następnie obierz marchewki. Poszatkuj je na drobno za pomocą krajalnicy do warzyw. Naciśnij "Start".

  • 1000g Marchew

Etap 5 /8

Kolendrę umyj, obierz liście i osusz. Odetnij liście, jeśli są zbyt duże. Odłóż kilka do dekoracji, resztę umieść w misie rozdrabniacza. Naciśnij "Start".

  • 20g Świeża kolendra

Etap 6 /8

Wymieszaj startą marchewkę, sos i posiekaną kolendrę. Wstaw do lodówki na 4 godziny.

Etap 7 /8

Na nieprzywierającej patelni praż przez 5 minut orzechy nerkowca. Użyj rozdrabniacza do posiekania orzechów na większe kawałki. Naciśnij "Start".

  • 80g Orzechy nerkowca

Etap 8 /8

Posyp sałatkę z marchwi orzechami i rodzynkami i udekoruj pozostałymi liśćmi kolendry. Podawaj od razu.

  • 40g Rodzynki sułtańskie