Indyjska sałatka z tartej marchewki
- Całkowity czas 4 godz. 20 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 5 min.
Gotowanie - 4 godz.
Studzenie
Składniki
8 osób
16 g Czosnek
16 g Imbir
120 g Oliwa z oliwek
20 g Miód
240 g Cytryny
0.5 łyżeczka Sól
2 szczypta Chili
2 szczypta Kurkuma w proszku
4 g Curry w proszku
1000 g Marchew
20 g Świeża kolendra
80 g Orzechy nerkowca
40 g Rodzynki sułtańskie
Czas przygotowania
Etap 1 /8
Obierz czosnek i imbir. Pokrój je w małą kostkę i umieść w misie rozdrabniacza. Dodaj oliwę z oliwek i miód. Naciśnij "Start".
Etap 2 /8
Przekrój limonkę na pół i ostrożnie wyciśnij sok za pomocą wyciskarki do cytrusów, naciskając "Start".
Etap 3 /8
W małej kokilce wymieszaj sos na bazie oliwy i miodu, sól, chili i curry w proszku, kurkumę. Odłóż na bok.
Etap 4 /8
Umyj, a następnie obierz marchewki. Poszatkuj je na drobno za pomocą krajalnicy do warzyw. Naciśnij "Start".
Etap 5 /8
Kolendrę umyj, obierz liście i osusz. Odetnij liście, jeśli są zbyt duże. Odłóż kilka do dekoracji, resztę umieść w misie rozdrabniacza. Naciśnij "Start".
Etap 6 /8
Wymieszaj startą marchewkę, sos i posiekaną kolendrę. Wstaw do lodówki na 4 godziny.
Etap 7 /8
Na nieprzywierającej patelni praż przez 5 minut orzechy nerkowca. Użyj rozdrabniacza do posiekania orzechów na większe kawałki. Naciśnij "Start".
Etap 8 /8
Posyp sałatkę z marchwi orzechami i rodzynkami i udekoruj pozostałymi liśćmi kolendry. Podawaj od razu.