Japoński sernik
- Całkowity czas 1 godz. 5 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 50 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
3 Jajko
250 g Ser do smarowania
100 g Cukier puder
10 cl Mleko
50 g Masło
1 łyżka Płynny ekstrakt waniliowy
20 g Skrobia kukurydziana
30 g Mąka
2 szczypta Sól
Czas przygotowania
Etap 1 /11
Przygotuj składniki.
Etap 2 /11
Oddziel białka od żółtek.
Etap 3 /11
Umieść ser, połowę cukru, mleko, masło i wanilię w naczyniu.
Etap 4 /11
Rozpuść w mikrofalówce, a następnie ubij na gładką masę.
Etap 5 /11
Dodaj żółtka, skrobię kukurydzianą oraz mąkę.
Etap 6 /11
Przelej białka i sól do naczynia. Ubij białka na sztywno, następnie dodaj drugą połowę cukru i ubij, aż powstanie sztywna beza.
Etap 7 /11
Delikatnie połącz z wcześniej przygotowaną masą.
Etap 8 /11
Nasmaruj masłem formę o średnicy 18 cm i wysokości 7 cm. Wyłóż spód papierem do pieczenia. Wlej ciasto do formy.
Etap 9 /11
Wlej 40 cl wody do miski. Umieść formę w koszyku Airfry.
Etap 10 /11
Gotowanie w piekarniku parowym.
Etap 11 /11
Pozostaw do lekkiego ostygnięcia przed wyjęciem z formy i podaniem.