Jogurt owsiany
- Całkowity czas 8 godz. 15 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 8 godz.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
8 osób
1.2 l Napój owsiany
20 g Puree migdałowe
60 g Cukier
2 saszetka Saszetki cukru waniliowego
2.5 łyżka Skrobia ziemniaczana
1.5 łyżka Agar-agar
1 saszetka Kultury bakterii do jogurtu
Akcesoria
Zestaw 8 słoiczków
Czas przygotowania
Etap 1 /7
W naczyniu wymieszaj napój owsiany z puree migdałowym, cukrem i cukrem waniliowym. Mieszaj dobrze, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Etap 2 /7
Dodaj skrobię ziemniaczaną i agar-agar, mieszając dobrze, aby uniknąć grudek.
Etap 3 /7
Podgrzej mieszankę w rondlu na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż lekko zgęstnieje.
Etap 4 /7
Zdejmij rondel z ognia i pozwól mieszance ostygnąć do około 40°C. Dodaj saszetkę starteru do ostudzonej mieszanki i wymieszaj, aby starter był równomiernie rozprowadzony.
Etap 5 /7
Wlej mieszankę do słoiczków.
Etap 6 /7
Umieść słoiczki z przykrywkami jeden na drugim w misce urządzenia. Rozpocznij proces gotowania.
Etap 7 /7
Pozostaw do ostygnięcia.