Jogurt owsiany
- Całkowity czas 8 godz. 45 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 8 godz.
Gotowanie - 30 min.
Studzenie
Składniki
8 osób
1.2 l Mleko owsiane
20 g Purée migdałowe
60 g Cukier drobnoziarnisty
2 Cukier waniliowy
2.5 łyżka Skrobia ziemniaczana
1.5 łyżeczka Agar-agar
1 saszetka Kultury starterowe
Akcesoria
Zestaw 6 werynek
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Przygotuj składniki.
Etap 2 /6
Włóż wszystkie składniki do miski, z wyjątkiem kultur starterowych. Dobrze wymieszaj trzepaczką.
Etap 3 /6
Doprowadź do wrzenia, mieszając. Schłodź mieszaninę do 40°C, a następnie dodaj kultury starterowe.
Etap 4 /6
Przelej mieszaninę do małych słoików. Wlej 100 ml wody do miski. Umieść małe słoiki wewnątrz miski z zamkniętymi pokrywkami.
Etap 5 /6
Ugotuj jogurty.
Etap 6 /6
Wyjmij małe słoiki. Pozostaw do ostygnięcia. Przechowuj jogurty w lodówce.