Kalafior, feta, kurczak i kuskus warzywny
- Całkowity czas 47 min.
- 22 min.
Czas przygotowania - 25 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
6 cl Oliwa z oliwek
1 Ekologiczna cytryna
2 łyżeczka Garam masala
2 łyżeczka Syrop z agawy (lub syrop klonowy)
Sól
700 g Pierś kurczaka
600 g Kalafior
100 g Cebula
100 g Czerwona papryka
100 g Żółta papryka
250 g Szparag
Pieprz
80 g Ser feta
Akcesoria
Patelnia
Czas przygotowania
Etap 1 /10
W misce wymieszaj połowę oliwy, skórkę z cytryny, połowę soku z cytryny, połowę garam masala, syrop z agawy oraz sól.
Etap 2 /10
Pokrój kurczaka w kostkę. Włóż do marynaty i odstaw na bok.
Etap 3 /10
Umyj kalafior i oddziel różyczki. Zetrzyj na grubo. Obierz i pokrój cebulę w kostkę. Umyj i drobno posiekaj papryki. Umyj szparagi i pokrój na plastry o grubości 1 cm. Pozostaw główki w całości.
Etap 4 /10
Rozgrzej patelnię na dużym ogniu i poczekaj, aż wskaźnik cieplny zmieni kolor na całkowicie czerwony. Smaż mięso przez 5 do 7 minut, aż będzie złotobrązowe. Odstaw i trzymaj mięso w cieple.
Etap 5 /10
Wlej pozostałą oliwę. Podsmaż cebule z resztą garam masala na średnim ogniu przez 2 minuty.
Etap 6 /10
Dodaj szparagi i papryki. Dopraw solą i pieprzem i smaż na dużym ogniu przez 5 minut.
Etap 7 /10
Zmniejsz temperaturę i pozostaw warzywa do duszenia na 3 minuty.
Etap 8 /10
W międzyczasie rozgrzej inną patelnię i smaż kalafiora na dużym ogniu przez 3 minuty. Dopraw solą i pieprzem.
Etap 9 /10
Wymieszaj kuskus z kalafiora z warzywami. Dodaj kurczaka i jego soki. Pozostaw do gotowania na kolejne 2 minuty.
Etap 10 /10
Posyp pokruszonym serem feta. Skrop sokiem z cytryny i dopraw solą i pieprzem, jeśli to konieczne.