Kalafior, feta, kurczak i kuskus warzywny - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Kalafior, feta, kurczak i kuskus warzywny

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 47 min.
  • Czas przygotowania
    22 min.
  • Gotowanie
    25 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 6 cl Oliwa z oliwek

  • 1 Ekologiczna cytryna

  • 2 łyżeczka Garam masala

  • 2 łyżeczka Syrop z agawy (lub syrop klonowy)

  • Sól

  • 700 g Pierś kurczaka

  • 600 g Kalafior

  • 100 g Cebula

  • 100 g Czerwona papryka

  • 100 g Żółta papryka

  • 250 g Szparag

  • Pieprz

  • 80 g Ser feta

Akcesoria

  • Patelnia
    Patelnia

Czas przygotowania

Etap 1 /10

W misce wymieszaj połowę oliwy, skórkę z cytryny, połowę soku z cytryny, połowę garam masala, syrop z agawy oraz sól.

  • 6cl Oliwa z oliwek
  • 1 Ekologiczna cytryna
  • 2łyżeczka Garam masala
  • 2łyżeczka Syrop z agawy (lub syrop klonowy)
  • Sól

Etap 2 /10

Pokrój kurczaka w kostkę. Włóż do marynaty i odstaw na bok.

  • 700g Pierś kurczaka

Etap 3 /10

Umyj kalafior i oddziel różyczki. Zetrzyj na grubo. Obierz i pokrój cebulę w kostkę. Umyj i drobno posiekaj papryki. Umyj szparagi i pokrój na plastry o grubości 1 cm. Pozostaw główki w całości.

  • 600g Kalafior
  • 100g Cebula
  • 100g Czerwona papryka
  • 100g Żółta papryka
  • 250g Szparag

Etap 4 /10

Rozgrzej patelnię na dużym ogniu i poczekaj, aż wskaźnik cieplny zmieni kolor na całkowicie czerwony. Smaż mięso przez 5 do 7 minut, aż będzie złotobrązowe. Odstaw i trzymaj mięso w cieple.

  • 700g Pierś kurczaka

Etap 5 /10

Wlej pozostałą oliwę. Podsmaż cebule z resztą garam masala na średnim ogniu przez 2 minuty.

  • 6cl Oliwa z oliwek
  • 2łyżeczka Garam masala
  • 100g Cebula

Etap 6 /10

Dodaj szparagi i papryki. Dopraw solą i pieprzem i smaż na dużym ogniu przez 5 minut.

  • Sól
  • 100g Żółta papryka
  • 250g Szparag
  • Pieprz

Etap 7 /10

Zmniejsz temperaturę i pozostaw warzywa do duszenia na 3 minuty.

Etap 8 /10

W międzyczasie rozgrzej inną patelnię i smaż kalafiora na dużym ogniu przez 3 minuty. Dopraw solą i pieprzem.

  • Sól
  • 600g Kalafior
  • Pieprz

Etap 9 /10

Wymieszaj kuskus z kalafiora z warzywami. Dodaj kurczaka i jego soki. Pozostaw do gotowania na kolejne 2 minuty.

Etap 10 /10

Posyp pokruszonym serem feta. Skrop sokiem z cytryny i dopraw solą i pieprzem, jeśli to konieczne.

  • 80g Ser feta