Kantońska ryba na parze
- Całkowity czas 33 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 23 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
500 g Filety z mintaja (przekrojone na pół)
4 łyżeczka Posiekany imbir
2 łyżka Sos sojowy
1 łyżeczka Olej sezamowy
2 łyżka Olej słonecznikowy
2 laska Cebula dymka, białe i zielone części posiekane
20 gałązka Kolendra, łodygi i liście grubo posiekane
Pieprz
Czas przygotowania
Etap 1 /9
Przygotuj składniki.
Etap 2 /9
Posiekaj imbir.
Etap 3 /9
Wyłóż koszyk do gotowania na parze papierem do pieczenia. Umieść rybę w koszyku, upewniając się, że kawałki się nie nakładają.
Etap 4 /9
Wlej 250 ml wody do miski. Ustaw koszyk na miejscu.
Etap 5 /9
Wymieszaj połowę imbiru z sosem sojowym i olejem sezamowym. Polej rybę.
Etap 6 /9
Gotuj na niskim poziomie pary.
Etap 7 /9
Wyjmij koszyk. Przełóż rybę razem z sokami na talerz. Umyj i osusz miskę.
Etap 8 /9
Usmaż drugą połowę imbiru na oleju przez 1 minutę. Dodaj cebulę i kolendrę. Dopraw pieprzem i wymieszaj.
Etap 9 /9
Polej rybę przygotowaną mieszanką i podawaj.