Klopsy wołowe z ricottą i oregano - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Klopsy wołowe z ricottą i oregano

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 35 min.
  • Czas przygotowania
    5 min.
  • Gotowanie
    30 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 1 goździk Czosnek

  • 100 g Cebula

  • 270 g Pomidor

  • 60 g Chleb

  • 1 Jajko

  • 2 łyżka Oliwa z oliwek

  • 1 łyżka Pasta pomidorowa

  • 200 g Przecier pomidorowy

  • 1 łyżeczka Oregano

  • Sól, pieprz

  • 320 g Mielona wołowina

  • 40 g Parmezan

  • 160 g Ricotta

  • 2 łyżka Pietruszka

  • 1 łyżka Bazylia

Akcesoria

  • Rondel
    Rondel
  • Patelnia
    Patelnia

Czas przygotowania

Etap 1 /8

Obierz i drobno posiekaj czosnek i cebulę. Umyj i pokrój pomidory w kostkę. Pokrój chleb w małe kostki. Rozbij jajko w misce.

  • 1goździk Czosnek
  • 100g Cebula
  • 270g Pomidor
  • 60g Chleb
  • 1 Jajko

Etap 2 /8

Na rondlu podsmaż połowę cebuli na połowie oliwy z oliwek przez 5 minut lub do momentu, aż stanie się przezroczysta.

  • 100g Cebula
  • 2łyżka Oliwa z oliwek

Etap 3 /8

Dodaj pomidory, pastę pomidorową, przecier pomidorowy, oregano, sól i pieprz. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut.

  • 270g Pomidor
  • 1łyżka Pasta pomidorowa
  • 200g Przecier pomidorowy
  • 1łyżeczka Oregano
  • Sól, pieprz

Etap 4 /8

Wymieszaj resztę cebuli, wołowinę, chleb, parmezan, jajko, ricottę, pietruszkę, sól i pieprz w misce do mieszania. Wymieszaj rękoma, aż masa będzie gładka i jednolita.

  • 100g Cebula
  • 60g Chleb
  • Sól, pieprz
  • 320g Mielona wołowina
  • 40g Parmezan
  • 160g Ricotta
  • 2łyżka Pietruszka

Etap 5 /8

Uformuj około piętnaście klopsów wielkości piłeczki golfowej.

Etap 6 /8

Wylej resztę oliwy z oliwek na patelnię i obsmaż klopsy ze wszystkich stron przez około 10 minut.

  • 2łyżka Oliwa z oliwek

Etap 7 /8

Przełóż klopsy do rondla z sosem pomidorowym i gotuj na małym ogniu przez 10 minut.

Etap 8 /8

Przed podaniem posyp parmezanem i świeżo posiekaną bazylią. Podawaj na gorąco.

  • 40g Parmezan
  • 1łyżka Bazylia