Kotlet schabowy po mediolańsku - przepisy OptiGrill | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Kotlet schabowy po mediolańsku

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 20 min.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    5 min.

Składniki

4 osób

  • 4 kawałek kotlety schabowe

  • 3 c świeża bułka tarta

  • 0.75 c świeżo starty ser Parmigiano Reggiano

  • 1 c oliwa z oliwek

  • sól morska

  • 6 c umyta i wysuszona rukola

  • 0.75 c czerwona cebula posiekana w drobne plasterki

  • 3 łyżeczka oliwa z pierwszego tłoczenia

  • 1 łyżeczka

  • 36 kawałek cienkie plasterki świeżego parmezanu

Czas przygotowania

Etap 1 /6

Włóż kotlety schabowe między dwa arkusze papieru pergaminowego lub folii spożywczej. Weź tłuczek do mięsa lub wałek do ciasta i delikatnie utłucz mięso, aby je zmiękczyć.

Etap 2 /6

W płaskiej misce wymieszaj bułkę tartą z serem Parmigiano Reggiano i dopraw wszystko solą i świeżo mielonym pieprzem. Do drugiej płaskiej miski wlej olej. Wyłóż blachę papierem do pieczenia.

Etap 3 /6

Zanurz każdy kotlet schabowy w oliwie z oliwek, a następnie, po odsączeniu nadmiaru oliwy, w bułce tartej z parmezanem. Połóż kotlety na wyłożonej papierem blasze do pieczenia. Kotlety można przyrządzić wcześniej i zamrozić. Przejdź do kolejnego kroku i rozpocznij gotowanie.

Etap 4 /6

Włącz grilla, wybierz program Manualny lub Wieprzowina (w zależności od modelu). Po rozgrzaniu urządzenia otwórz je, umieść kotlety schabowe na płytach grillowych i zamknij pokrywkę. Rozpocznie się pieczenie. Nie przerywaj pieczenia, dopóki kontrolka nie zaświeci się na czerwono lub dopóki na ekranie nie wyświetli się komunikat „Dobrze upieczone”.

Etap 5 /6

W salaterce mieszaj oliwę z oliwek i ocet, aż się zemulgują, a następnie dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj rukolę i cebulę z tym sosem.

Etap 6 /6

Podawaj z sałatką z rukoli i cebuli i posyp parmezanem.