Kotlet schabowy po mediolańsku
- Całkowity czas 20 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 5 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
4 kawałek kotlety schabowe
3 c świeża bułka tarta
0.75 c świeżo starty ser Parmigiano Reggiano
1 c oliwa z oliwek
sól morska
6 c umyta i wysuszona rukola
0.75 c czerwona cebula posiekana w drobne plasterki
3 łyżeczka oliwa z pierwszego tłoczenia
1 łyżeczka
36 kawałek cienkie plasterki świeżego parmezanu
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Włóż kotlety schabowe między dwa arkusze papieru pergaminowego lub folii spożywczej. Weź tłuczek do mięsa lub wałek do ciasta i delikatnie utłucz mięso, aby je zmiękczyć.
Etap 2 /6
W płaskiej misce wymieszaj bułkę tartą z serem Parmigiano Reggiano i dopraw wszystko solą i świeżo mielonym pieprzem. Do drugiej płaskiej miski wlej olej. Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
Etap 3 /6
Zanurz każdy kotlet schabowy w oliwie z oliwek, a następnie, po odsączeniu nadmiaru oliwy, w bułce tartej z parmezanem. Połóż kotlety na wyłożonej papierem blasze do pieczenia. Kotlety można przyrządzić wcześniej i zamrozić. Przejdź do kolejnego kroku i rozpocznij gotowanie.
Etap 4 /6
Włącz grilla, wybierz program Manualny lub Wieprzowina (w zależności od modelu). Po rozgrzaniu urządzenia otwórz je, umieść kotlety schabowe na płytach grillowych i zamknij pokrywkę. Rozpocznie się pieczenie. Nie przerywaj pieczenia, dopóki kontrolka nie zaświeci się na czerwono lub dopóki na ekranie nie wyświetli się komunikat „Dobrze upieczone”.
Etap 5 /6
W salaterce mieszaj oliwę z oliwek i ocet, aż się zemulgują, a następnie dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj rukolę i cebulę z tym sosem.
Etap 6 /6
Podawaj z sałatką z rukoli i cebuli i posyp parmezanem.