Kotlety jagnięce z daktylami i przyprawionymi, pieczonymi marchewkami
- Całkowity czas 45 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 25 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
800 g Małe marchewki
1 łyżeczka Papryka
1 łyżeczka Czosnek w proszku
1 łyżeczka Cynamon
1 łyżeczka Tymianek
1 łyżka Miód
1 łyżka Sok z cytryny
2 łyżka Oliwa z oliwek
150 ml Woda
1 łyżeczka Sól
1.2 kg Goleń jagnięca
Sól, pieprz
125 g Miękkie masło
60 g Miękkie daktyle
25 g Posiekany estragon
0.5 łyżeczka Sól
Akcesoria
Blacha do pieczenia Blacha do pieczenia XL
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Mieszaj miękkie masło, drylowane daktyle, estragon i sól, aż powstanie kremowa konsystencja. Włóż do lodówki i przygotuj resztę.
Etap 2 /5
Obierz marchewki. Przekrój je wzdłuż na pół i połóż na formie do pieczenia.
Etap 3 /5
Wymieszaj paprykę, czosnek w proszku, cynamon, tymianek, miód, sok z cytryny, oliwę z oliwek, wodę i sól. Polej marchewki i wymieszaj. Przykryj pokrywką i dopraw kotlety jagnięce solą i pieprzem.
Etap 4 /5
Włóż akcesorium do OptiGrill zamiast dolnej płyty i ustaw temperaturę grilla na 180°. Ustaw boczny termostat do pozycji 4. Po rozgrzaniu urządzenia umieść połowę kotletów jagnięcych na płycie grillowej i grilluj przez 10–12 minut, obracając w połowie gotowania.
Etap 5 /5
Weź pozostałe kotlety i powtórz kroki. Podczas gotowania marchewek mieszaj je od czasu do czasu. Podawaj z masłem daktylowym i przyprawionymi marchewkami.