Kotlety krewetkowe po tajsku z czerwoną kapustą - przepisy EASY FRY GRILL & STEAM 3 in 1 | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Kotlety krewetkowe po tajsku z czerwoną kapustą

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 36 min.
  • Czas przygotowania
    20 min.
  • Gotowanie
    16 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 1 Jajko

  • 1 łyżka Musztarda

  • 150 ml Olej słonecznikowy

  • 0.5 łyżeczka Chilli

  • 0.5 Limonka

  • 0.25 Papeda

  • 1 Dymka

  • 5 gałąź Kolendra

  • 250 g Krewetka

  • 1 łyżka Mąka kukurydziana

  • 1 łyżeczka Sos rybny

  • 1 łyżeczka Pasta chilli

  • 0.5 Limonka

  • 1 Jajko

  • 150 g Panko

  • 1 łyżeczka Sos rybny

  • 1 łyżka Ocet ryżowy

  • 1 łyżeczka Sos sojowy

  • 1.5 łyżka Oliwa z oliwek

  • 0.25 Czerwona kapusta

  • 3 gałąź Bazylia tajska

Czas przygotowania

Etap 1 /7

Oddziel zieloną i białą część dymki. Posiekaj drobno zieloną część.

  • 1 Dymka

Etap 2 /7

Przygotuj nadzienie. W blenderze umieść obrane krewetki, białą cebulkę dymki, kolendrę, mąkę kukurydzianą, jajko, połowę sosu rybnego, chilli i skórkę z połowy limonki. Mieszaj przez 3 minuty do utworzenia pasty. Wyjmij z blendera i dodaj posiekany szczypiorek. Nadzienie odstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.

  • 1 Dymka
  • 5gałąź Kolendra
  • 250g Krewetka
  • 1łyżka Mąka kukurydziana
  • 1łyżeczka Sos rybny
  • 1łyżeczka Pasta chilli
  • 0.5 Limonka
  • 1 Jajko

Etap 3 /7

W międzyczasie przygotuj pikantny sos. Do średniej miski włóż żółtko i dodaj musztardę. Całość wymieszaj, stopniowo dodając oliwę. Gdy mieszanina utworzy majonez, dodaj pastę chili, sok z połowy limonki i skórkę papedy. Posmakuj i w razie potrzeby dopraw do smaku. Przełóż do miski do serwowania i odstaw do lodówki.

  • 1 Jajko
  • 1łyżka Musztarda
  • 150ml Olej słonecznikowy
  • 0.5łyżeczka Chilli
  • 0.5 Limonka
  • 0.25 Papeda

Etap 4 /7

Przygotuj czerwoną kapustę. W dużej misce wymieszaj sos rybny z octem ryżowym, sosem sojowym i oliwą z oliwek. Zdejmij liście z czerwonej kapusty, połóż kilka na desce do krojenia i pokrój w cienkie paski. W tym kroku możesz także użyć mandoliny. Usuń liście z tajskiej bazylii i pokrój na małe kawałki. Do miski dodaj kapustę i bazylię i wymieszaj szpatułką. Pozostaw do marynowania na 10 do 15 minut w lodówce.

  • 1łyżeczka Sos rybny
  • 1łyżka Ocet ryżowy
  • 1łyżeczka Sos sojowy
  • 1.5łyżka Oliwa z oliwek
  • 0.25 Czerwona kapusta
  • 3gałąź Bazylia tajska

Etap 5 /7

Wyjmij nadzienie z krewetek i uformuj kulki. Lekko rozgnieć je na małe kotlety i panieruj w bułce tartej panko.

  • 150g Panko

Etap 6 /7

Ułóż placki w Easy Fry na talerzu. Uruchom wskazany program w temperaturze 180°C na 16 minut.

Etap 7 /7

Połóż czerwony majonez chili na bokach talerzy. Dodaj marynowaną kapustę i wykończ kotlecikami z krewetek. Smacznego!

Podobne przepisy

Tefal
Tefal
25 min.

Komosa ryżowa z kapustą tajską

ratings.NaN

Kotlety krewetkowe po tajsku z czerwoną kapustą - przepisy EASY FRY GRILL & STEAM 3 in 1 | Tefal
Komosa ryżowa z kapustą tajską
Tefal
Tefal
16 min.

Kurczak po tajsku z ryżem

ratings.2.7

3 Recenzje

Kotlety krewetkowe po tajsku z czerwoną kapustą - przepisy EASY FRY GRILL & STEAM 3 in 1 | Tefal
Kurczak po tajsku z ryżem
Tefal
Tefal
46 min.

Łosoś po tajsku

ratings.NaN

Kotlety krewetkowe po tajsku z czerwoną kapustą - przepisy EASY FRY GRILL & STEAM 3 in 1 | Tefal
Łosoś po tajsku
Tefal
Tefal
1 godz. 20 min.

Filety z łososia po tajsku z kolorowymi warzywami

ratings.NaN

Kotlety krewetkowe po tajsku z czerwoną kapustą - przepisy EASY FRY GRILL & STEAM 3 in 1 | Tefal
Filety z łososia po tajsku z kolorowymi warzywami
Tefal
Tefal
15 min.

Guacamole z czerwoną cebulą

ratings.NaN

Kotlety krewetkowe po tajsku z czerwoną kapustą - przepisy EASY FRY GRILL & STEAM 3 in 1 | Tefal
Guacamole z czerwoną cebulą