Kotlety krewetkowe po tajsku z czerwoną kapustą
- Całkowity czas 36 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 16 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
1 Jajko
1 łyżka Musztarda
150 ml Olej słonecznikowy
0.5 łyżeczka Chilli
0.5 Limonka
0.25 Papeda
1 Dymka
5 gałąź Kolendra
250 g Krewetka
1 łyżka Mąka kukurydziana
1 łyżeczka Sos rybny
1 łyżeczka Pasta chilli
0.5 Limonka
1 Jajko
150 g Panko
1 łyżeczka Sos rybny
1 łyżka Ocet ryżowy
1 łyżeczka Sos sojowy
1.5 łyżka Oliwa z oliwek
0.25 Czerwona kapusta
3 gałąź Bazylia tajska
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Oddziel zieloną i białą część dymki. Posiekaj drobno zieloną część.
Etap 2 /7
Przygotuj nadzienie. W blenderze umieść obrane krewetki, białą cebulkę dymki, kolendrę, mąkę kukurydzianą, jajko, połowę sosu rybnego, chilli i skórkę z połowy limonki. Mieszaj przez 3 minuty do utworzenia pasty. Wyjmij z blendera i dodaj posiekany szczypiorek. Nadzienie odstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.
Etap 3 /7
W międzyczasie przygotuj pikantny sos. Do średniej miski włóż żółtko i dodaj musztardę. Całość wymieszaj, stopniowo dodając oliwę. Gdy mieszanina utworzy majonez, dodaj pastę chili, sok z połowy limonki i skórkę papedy. Posmakuj i w razie potrzeby dopraw do smaku. Przełóż do miski do serwowania i odstaw do lodówki.
Etap 4 /7
Przygotuj czerwoną kapustę. W dużej misce wymieszaj sos rybny z octem ryżowym, sosem sojowym i oliwą z oliwek. Zdejmij liście z czerwonej kapusty, połóż kilka na desce do krojenia i pokrój w cienkie paski. W tym kroku możesz także użyć mandoliny. Usuń liście z tajskiej bazylii i pokrój na małe kawałki. Do miski dodaj kapustę i bazylię i wymieszaj szpatułką. Pozostaw do marynowania na 10 do 15 minut w lodówce.
Etap 5 /7
Wyjmij nadzienie z krewetek i uformuj kulki. Lekko rozgnieć je na małe kotlety i panieruj w bułce tartej panko.
Etap 6 /7
Ułóż placki w Easy Fry na talerzu. Uruchom wskazany program w temperaturze 180°C na 16 minut.
Etap 7 /7
Połóż czerwony majonez chili na bokach talerzy. Dodaj marynowaną kapustę i wykończ kotlecikami z krewetek. Smacznego!