Kotlety rybne - przepisy Cook4Me | Tefal
Kiszka Ziemniaczana
Przepis według Kiszka Ziemniaczana

Kotlety rybne

Review 5 stars (average)

5/5 -

  • Całkowity czas 37 min.
  • Czas przygotowania
    10 min.
  • Gotowanie
    27 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

7 sztuki

  • 500 g Filetu z dorsza

  • 1 Jajko

  • 1 Ząbek czosnku

  • 1 łyżka Pociętej natki pietruszki

  • 2 łyżka Pociętej dymki

  • 1 łyżka Majonezu

  • 1 łyżeczka Soli

  • Pieprzu

  • Pieprzu cytrynowego

  • 1 łyżeczka Przyprawy garam masala

  • 5 Łyżek bułki tartej + kolejne 5 do panierowania

  • 2 łyżka Oleju roślinnego

Akcesoria

  • Extra Crisp
    Extra Crisp

Czas przygotowania

Etap 1 /4

Ten przepis wymaga pokrywy Extra Crisp. Przygotuj składniki.

  • 500g Filetu z dorsza
  • 1 Jajko
  • 1 Ząbek czosnku
  • 1łyżka Pociętej natki pietruszki
  • 2łyżka Pociętej dymki
  • 1łyżka Majonezu
  • 1łyżeczka Soli
  • szczypta Pieprzu
  • szczypta Pieprzu cytrynowego
  • 1łyżeczka Przyprawy garam masala
  • 5 Łyżek bułki tartej + kolejne 5 do panierowania
  • 2łyżka Oleju roślinnego

Etap 2 /4

Dorsza bez skóry zmiel pulsacyjnie w malakserze. Możesz także posiekać rybę drobno nożem. Przełóż filet do sporej miski, a następnie dodaj jajko, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, dużą łyżkę drobno posiekanej natki pietruszki, 2 łyżki drobno pociętej dymki, łyżkę majonezu, płaską łyżeczkę soli, szczyptę pieprzu, szczyptę pieprzu cytrynowego jeśli używasz, pół łyżeczki garam masali oraz 5 łyżek bułki tartej. Dokładnie wymieszaj masę. Jeśli jest zbyt luźna, możesz dosypać jeszcze odrobinę bułki.

Etap 3 /4

Czas na przygotowanie kotletów. Nabieraj garść masy i formuj kotleciki. Z podanych proporcji wyjdzie 7 sztuk. Gotowe panieruj w bułce tartej i odkładaj na talerz.

Etap 4 /4

Wnętrze misy posmaruj olejem. Ułóż obok siebie kotlety. Mogą do siebie przylegać. Wierzch także odrobinę posmaruj olejem. Nałóż pokrywę do zapiekania. Przejdź w tryb manualny. Ustaw 200°C i czas 27 minut. Zapiekaj rybę przez 14 minut, a następnie bardzo delikatnie przewróć kotlety na drugą stronę. Najlepiej użyć do tego celu szpatułki/łopatki. Dopiekaj kolejne 13 minut. Możesz doglądać kotletów w trakcie pieczenia i regulować sposób dosmażenia góry. Jeśli lubisz bardziej przypieczone - możesz odrobinę wydłużyć podany czas. Extra Crisp: tryb manualny: 200°C, 27 minut

  • Extra Crisp

Podobne przepisy

Tefal
Tefal
36 min.

Kotlety krewetkowe po tajsku z czerwoną kapustą

ratings.NaN

Kotlety rybne - przepisy Cook4Me | Tefal
Kotlety krewetkowe po tajsku z czerwoną kapustą