Kotlety rybne
- Całkowity czas 37 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 27 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
7 sztuki
500 g Filetu z dorsza
1 Jajko
1 Ząbek czosnku
1 łyżka Pociętej natki pietruszki
2 łyżka Pociętej dymki
1 łyżka Majonezu
1 łyżeczka Soli
Pieprzu
Pieprzu cytrynowego
1 łyżeczka Przyprawy garam masala
5 Łyżek bułki tartej + kolejne 5 do panierowania
2 łyżka Oleju roślinnego
Akcesoria
Extra Crisp
Czas przygotowania
Etap 1 /4
Ten przepis wymaga pokrywy Extra Crisp. Przygotuj składniki.
Etap 2 /4
Dorsza bez skóry zmiel pulsacyjnie w malakserze. Możesz także posiekać rybę drobno nożem. Przełóż filet do sporej miski, a następnie dodaj jajko, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, dużą łyżkę drobno posiekanej natki pietruszki, 2 łyżki drobno pociętej dymki, łyżkę majonezu, płaską łyżeczkę soli, szczyptę pieprzu, szczyptę pieprzu cytrynowego jeśli używasz, pół łyżeczki garam masali oraz 5 łyżek bułki tartej. Dokładnie wymieszaj masę. Jeśli jest zbyt luźna, możesz dosypać jeszcze odrobinę bułki.
Etap 3 /4
Czas na przygotowanie kotletów. Nabieraj garść masy i formuj kotleciki. Z podanych proporcji wyjdzie 7 sztuk. Gotowe panieruj w bułce tartej i odkładaj na talerz.
Etap 4 /4
Wnętrze misy posmaruj olejem. Ułóż obok siebie kotlety. Mogą do siebie przylegać. Wierzch także odrobinę posmaruj olejem. Nałóż pokrywę do zapiekania. Przejdź w tryb manualny. Ustaw 200°C i czas 27 minut. Zapiekaj rybę przez 14 minut, a następnie bardzo delikatnie przewróć kotlety na drugą stronę. Najlepiej użyć do tego celu szpatułki/łopatki. Dopiekaj kolejne 13 minut. Możesz doglądać kotletów w trakcie pieczenia i regulować sposób dosmażenia góry. Jeśli lubisz bardziej przypieczone - możesz odrobinę wydłużyć podany czas. Extra Crisp: tryb manualny: 200°C, 27 minut