Krem wenecki z białych warzyw z grzankami serowymi - przepisy Cook4Me | Tefal
Jurek Sobieniak
Przepis według Jurek Sobieniak

Krem wenecki z białych warzyw z grzankami serowymi

Review 5 stars (average)

5/5 -

  • Całkowity czas 10 min.
  • Czas przygotowania
    10 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

6 osób

  • 300 g Ziemniaków

  • 15 g Cebuli

  • 150 g Korzenia pietruszki

  • 250 g Selera

  • 400 g Wody

  • 20 g Soli (2 łyżeczki)

  • 200 ml Śmietanki 30%

  • Grzanki serowe (na osobę):

  • 2 Kromki bułki lub chleba

  • 50 g Tartej mozzarelli (2 garście)

Czas przygotowania

Etap 1 /4

Warzywa kroimy w duże kawałki (5x5 cm), zalewamy wodą i gotujemy.

Etap 2 /4

Dodajemy śmietankę i miksujemy blenderem na gładki krem.

Etap 3 /4

GRZANKI: Włączamy podsmażanie. Chleb skrapiamy olejem lub oliwą. Gdy urządzenie się nagrzeje, wkładamy kromki do rozgrzanej misy, lekko dociskając przypiekamy przez 2 min i wyjmujemy.

Etap 4 /4

Dno rozgrzanej misy posypujemy tartym serem mozzarella, układamy kromki chleba i smażymy 4 min. Gotowe grzanki wyjmujemy, dzielimy na mniejsze i podajemy z kremem.