Krem z chrzanu Andrzeja Andrzejczaka - przepisy Cook4Me | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Krem z chrzanu Andrzeja Andrzejczaka

Review 5 stars (average)

5/5 -

  • Całkowity czas 35 min.
  • Czas przygotowania
    10 min.
  • Gotowanie
    25 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 0.5 kg Ziemniaki

  • 150 g Chrzan

  • 100 g Masło

  • 30 g Czosnek

  • 250 g Cebula

  • 700 ml Woda

  • Sól

  • Pieprz

  • 150 ml Śmietana 30%

  • 200 g Chleb razowy

  • 8 szt. Boczek wędzony surowy

  • 100 ml Oliwa z oliwek

  • 30 g Szczypiorek

Czas przygotowania

Etap 1 /9

Przygotuj składniki.

  • 0.5kg Ziemniaki
  • 150g Chrzan
  • 100g Masło
  • 30g Czosnek
  • 250g Cebula
  • 700ml Woda
  • Sól
  • Pieprz
  • 150ml Śmietana 30%
  • 200g Chleb razowy
  • 8szt. Boczek wędzony surowy
  • 100ml Oliwa z oliwek
  • 30g Szczypiorek

Etap 2 /9

Pokrój ziemniaki razem ze skóra w grubą kostkę. Cebulę także pokrój w grubą kostkę.

  • 0.5kg Ziemniaki
  • 250g Cebula

Etap 3 /9

Warzywa mocno przesmaż na maśle, po kolei w urządzeniu.

  • 0.5kg Ziemniaki
  • 100g Masło
  • 250g Cebula

Etap 4 /9

Na koniec wrzuć czosnek, dodaj przyprawy, chrzan, zalej bulionem i gotuj podciśnieniem wg wskazań.

Etap 5 /9

W między czasie weź patelnię z powłoką tytanową i zrób na niej chipsy z boczku.

  • 8szt. Boczek wędzony surowy

Etap 6 /9

Oliwę z oliwek zmiksuj blenderem ze szczypiorkiem i przetrzyj przez sitko z gazą.

  • 100ml Oliwa z oliwek
  • 30g Szczypiorek

Etap 7 /9

Chleb razowy pokrój w kostkę i przesmaż na patelni tak żeby się mocno zrumienił. Na koniec zmiksuj chleb blenderem tak żeby powstała kruszonka.

  • 200g Chleb razowy

Etap 8 /9

Zagotowane warzywa zmiksuj najlepiej w blenderze kielichowym razem ze śmietanką.

  • 150ml Śmietana 30%

Etap 9 /9

Gotową, kremową zupę podawaj z oliwą szczypiorkową, kruszonką z chleba i chipsem z boczku.