Kremowe orientalne risotto z pomidorami i kurczakiem - przepisy Cookeo V3 | Tefal
Przepis według mysza_one

Kremowe orientalne risotto z pomidorami i kurczakiem

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 2 godz. 33 min.
  • Czas przygotowania
    2 godz.
  • Gotowanie
    23 min.
  • Studzenie
    10 min.

Składniki

4 osób

  • 200 g Ryż arborio

  • 500 g Filet z piersi kurczaka

  • 400 ml Bulion

  • 1 łyżeczka Starty imbir

  • 2 Ząbki czosnku

  • 2 łyżka Garam masala

  • 100 ml Jogurt naturalny

  • 1 Pomidory krojone w puszce

  • 100 ml Śmietanka 30%

  • 1 Cebula

  • 2 łyżka Oliwa z oliwek

  • 2 łyżka Sok z cytryny

  • Sól

  • Pieprz

Czas przygotowania

Etap 1 /8

Przygotuj składniki. Kurczaka pokrój w kostkę, imbir zetrzyj na tarce.

  • 500g Filet z piersi kurczaka
  • 1łyżeczka Starty imbir

Etap 2 /8

Przygotuj marynatę: 1 łyżka oleju, 1 łyżka garam masala, jogurt naturalny, wyciśnięty sok z cytryny, starty imbir, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, sól i pieprz. Wszystkie składniki wymieszaj na gładką masę. Dodaj pokrojonego kurczaka. Całość dokładnie wymieszaj. Odstaw mięso na min. 2 godziny.

  • 500g Filet z piersi kurczaka
  • 1łyżeczka Starty imbir
  • 2 Ząbki czosnku
  • 2łyżka Garam masala
  • 100ml Jogurt naturalny
  • 2łyżka Oliwa z oliwek
  • 2łyżka Sok z cytryny
  • Sól
  • Pieprz

Etap 3 /8

Poszatkuj cebulę.

  • 1 Cebula

Etap 4 /8

Wlej pozostały olej do Cook4me. Podsmaż cebulę.

  • 1 Cebula
  • 2łyżka Oliwa z oliwek

Etap 5 /8

Wrzuć do garnka zamarynowane mięso i podsmaż. Następnie dodaj ryż. Całość dokładnie wymieszaj i podsmażaj ok. 1 minutę.

  • 200g Ryż arborio
  • 500g Filet z piersi kurczaka

Etap 6 /8

Wlej do garnka bulion i śmietanę. Dodaj pomidory w puszce i pozostałą przyprawę garam masala. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj.

  • 400ml Bulion
  • 2łyżka Garam masala
  • 1 Pomidory krojone w puszce
  • 100ml Śmietanka 30%
  • Sól
  • Pieprz

Etap 7 /8

Gotuj w Cook4me.

Etap 8 /8

Ostrożnie otwórz pokrywę. Gotowe danie dokładnie wymieszaj i odczekaj kilka minut (ryż w tym czasie wchłonie nadmiar płynów).