Kremowe ramen z jajkiem - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Kremowe ramen z jajkiem

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 35 min.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    20 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

2 osób

  • 2 Porcje makaronu ramen

  • 2 łyżka Śmietanka kremówka

  • 6 łyżka Tarty parmezan

  • 2 Jajka

  • 2 łyżka Masło

  • 3 łyżka Pasta miso

  • 2 łyżka Kukurydza z puszki

  • Sól, pieprz

  • Opcjonalnie:

  • 1 szczypta Chili

  • 1 goździk

  • 1 Cebula dymka

Akcesoria

  • Rondel
    Rondel

Czas przygotowania

Etap 1 /9

Ugotuj makaron ramen w rondlu. Odcedź makaron i odłóż na bok.

  • 2 Porcje makaronu ramen

Etap 2 /9

Ugotuj jajka na miękko przez 6 minut w rondlu. Opłucz i odłóż.

  • 2 Jajka

Etap 3 /9

Pokrój cebulę dymkę i posiekaj czosnek, jeśli chcesz go dodać.

  • 1goździk
  • 1 Cebula dymka

Etap 4 /9

W rondlu rozpuść masło na średnim ogniu, dodaj kukurydzę oraz (opcjonalnie posiekany czosnek) i mieszaj przez 1-2 minuty.

  • 2łyżka Masło
  • 2łyżka Kukurydza z puszki
  • 1goździk

Etap 5 /9

Wlej 2 szklanki wody i doprowadź do wrzenia.

Etap 6 /9

Zmniejsz ogień na niski i dodaj śmietanę oraz miso. Wmieszaj tarty parmezan i mieszaj, aż sos będzie gładki i kremowy.

  • 2łyżka Śmietanka kremówka
  • 6łyżka Tarty parmezan
  • 3łyżka Pasta miso

Etap 7 /9

Dopraw kremowe ramen solą i pieprzem (opcjonalnie szczyptą chili).

  • 1szczypta Chili

Etap 8 /9

Podziel makaron ramen do dwóch misek, wlej bulion ramen na makaron i posyp plasterkami cebuli dymki (opcjonalnie).

  • 2 Porcje makaronu ramen
  • 1 Cebula dymka

Etap 9 /9

Obierz jajka, przekrój na pół i ułóż na ramenie.

  • 2 Jajka