Kremowe ramen z jajkiem
- Całkowity czas 35 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 20 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
2 osób
2 Porcje makaronu ramen
2 łyżka Śmietanka kremówka
6 łyżka Tarty parmezan
2 Jajka
2 łyżka Masło
3 łyżka Pasta miso
2 łyżka Kukurydza z puszki
Sól, pieprz
Opcjonalnie:
1 szczypta Chili
1 goździk
1 Cebula dymka
Akcesoria
Rondel
Czas przygotowania
Etap 1 /9
Ugotuj makaron ramen w rondlu. Odcedź makaron i odłóż na bok.
Etap 2 /9
Ugotuj jajka na miękko przez 6 minut w rondlu. Opłucz i odłóż.
Etap 3 /9
Pokrój cebulę dymkę i posiekaj czosnek, jeśli chcesz go dodać.
Etap 4 /9
W rondlu rozpuść masło na średnim ogniu, dodaj kukurydzę oraz (opcjonalnie posiekany czosnek) i mieszaj przez 1-2 minuty.
Etap 5 /9
Wlej 2 szklanki wody i doprowadź do wrzenia.
Etap 6 /9
Zmniejsz ogień na niski i dodaj śmietanę oraz miso. Wmieszaj tarty parmezan i mieszaj, aż sos będzie gładki i kremowy.
Etap 7 /9
Dopraw kremowe ramen solą i pieprzem (opcjonalnie szczyptą chili).
Etap 8 /9
Podziel makaron ramen do dwóch misek, wlej bulion ramen na makaron i posyp plasterkami cebuli dymki (opcjonalnie).
Etap 9 /9
Obierz jajka, przekrój na pół i ułóż na ramenie.