Kremowy makaron z mięsem mielonym i sosem serowym - przepisy Cookeo V3 | Tefal
Przepis według Kathy

Kremowy makaron z mięsem mielonym i sosem serowym

Review 5 stars (average)

5 /5 -

  • Całkowity czas 16 min.
  • Czas przygotowania
    2 min.
  • Gotowanie
    14 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 300 g makaronu świderki

  • 400 g mięsa mielonego

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 łyżka koncentratu pomidorowego

  • 150 ml passaty pomidorowej

  • 100 ml śmietanki 30%

  • 100 g startego żółtego sera np. gouda

  • 1 łyżka oliwy

  • 350 ml wody

  • sól

  • pieprz

  • papryka mielona słodka

  • świeża natka pietruszki

Czas przygotowania

Etap 1 /6

Włącz podsmażanie. Rozgrzej oliwę. Dodaj posiekaną cebulę. Podsmażaj 2 minuty.

  • 1 cebula
  • 1łyżka oliwy

Etap 2 /6

Dodaj przeciśnięty czosnek i mięso mielone. Podsmażaj do zarumienienia (około 5 minut).

  • 400g mięsa mielonego
  • 2 ząbki czosnku

Etap 3 /6

Dodaj koncentrat pomidorowy. Wymieszaj i smaż jeszcze 1 minutę.

  • 2łyżka koncentratu pomidorowego

Etap 4 /6

Dodaj passatę pomidorową, śmietankę, przyprawy. Wymieszaj.

  • 150ml passaty pomidorowej
  • 100ml śmietanki 30%
  • sól
  • pieprz
  • papryka mielona słodka

Etap 5 /6

Dodaj makaron i 350 ml wody. Wszystko dobrze wymieszaj. Gotowanie pod ciśnieniem.

  • 300g makaronu świderki
  • 350ml wody

Etap 6 /6

Po ugotowaniu dodaj starty ser. Wymieszaj, aż sos stanie się kremowy. Podawaj posypane świeżą pietruszką.

  • 100g startego żółtego sera np. gouda
  • świeża natka pietruszki