Krewetki po hiszpańsku z makaronem
- Całkowity czas 24 min.
- 3 min.
Czas przygotowania - 16 min.
Gotowanie - 5 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
500 g makaronu wstążki
400 g krewetek blanszowanych mrożonych z ogonkami
8 ząbków czosnku
niepełna garść świeżych listków pietruszki (do smażenia)
niepełna garść świeżych listków pietruszki (do posypania potrawy)
2 płaskie łyżeczki soli
10 łyżek oliwy z oliwek virgen extra
1 płaska łyżeczka Vegety (opcjonalnie)
Czas przygotowania
Etap 1 /4
Ugotuj makaron w osobnym garnku zgodnie z przepisem na opakowaniu. Posiekaj czosnek i pietruszkę.
Etap 2 /4
W urządzeniu Tefal zarumień czosnek na oliwie z niepełną garścią pietruszki. Po około 4 minutach dodaj sól i krewetki i podsmaż je krótko (przez około 2 minuty). Kiedy będą miękkie w środku, przerwij smażenie, wyłącz urządzenie Tefal i zamknij pokrywę. Krewetki "dochodzą" we własnej parze około 5 min.
Etap 3 /4
Dodaj ugotowany makaron i dokładnie wymieszaj danie. Opcjonalnie można dodać Vegety dla złagodzenia smaku. Na końcu posypać świeżą pietruszką.
Etap 4 /4
Smacznego!