Krewetki z domowym sosem koktajlowym
Jurek Sobieniak
Przepis według Jurek Sobieniak

Krewetki z domowym sosem koktajlowym

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 10 min.
  • Czas przygotowania
    10 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

3 osób

  • 9 szt. Krewetek 16/20 (250 g)

  • 100 ml Oleju

  • 1 łyżka Posiekanego szczypioru dymki

  • 1 łyżeczka Soli

  • 3 łyżka Ulubionego keczupu

  • 1 łyżka Majonezu

  • 1 łyżeczka Soli

  • Olej krewetkowy ze smażenia pancerzy

Czas przygotowania

Etap 1 /4

Krewetki obieramy z pancerza. Włączamy smażenie i wlewamy olej do misy. Następnie wrzucamy pancerze z krewetek i smażymy przez 5 min. Gorący aromatyczny olej wlewamy do miski i studzimy.

  • 9szt. Krewetek 16/20 (250 g)
  • 100ml Oleju

Etap 2 /4

Keczup mieszamy z majonezem i solą do uzyskania jednolitej masy. Na końcu dodajemy powolnym strumieniem olej krewetkowy, tak, aby powstała jednolita emulsja.

  • 3łyżka Ulubionego keczupu
  • 1łyżka Majonezu
  • 1łyżeczka Soli
  • Olej krewetkowy ze smażenia pancerzy

Etap 3 /4

Każdą krewetkę kroimy na pięć części. Pokrojone mieszamy z solą oraz posiekaną dymką. Tak przygotowane krewetki wkładamy do 3 słoiczków.

  • 1łyżka Posiekanego szczypioru dymki
  • 1łyżeczka Soli

Etap 4 /4

Do misy wlewamy 250 ml wody, wstawiamy przykryte słoiczki i gotujemy ciśnieniem przez 6 min. Gotowe słoiczki wyciągamy, polewamy sosem i dekorujemy świeżą sałatą.