Krewetki z domowym sosem koktajlowym
- Całkowity czas 10 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
3 osób
9 szt. Krewetek 16/20 (250 g)
100 ml Oleju
1 łyżka Posiekanego szczypioru dymki
1 łyżeczka Soli
3 łyżka Ulubionego keczupu
1 łyżka Majonezu
1 łyżeczka Soli
Olej krewetkowy ze smażenia pancerzy
Czas przygotowania
Etap 1 /4
Krewetki obieramy z pancerza. Włączamy smażenie i wlewamy olej do misy. Następnie wrzucamy pancerze z krewetek i smażymy przez 5 min. Gorący aromatyczny olej wlewamy do miski i studzimy.
Etap 2 /4
Keczup mieszamy z majonezem i solą do uzyskania jednolitej masy. Na końcu dodajemy powolnym strumieniem olej krewetkowy, tak, aby powstała jednolita emulsja.
Etap 3 /4
Każdą krewetkę kroimy na pięć części. Pokrojone mieszamy z solą oraz posiekaną dymką. Tak przygotowane krewetki wkładamy do 3 słoiczków.
Etap 4 /4
Do misy wlewamy 250 ml wody, wstawiamy przykryte słoiczki i gotujemy ciśnieniem przez 6 min. Gotowe słoiczki wyciągamy, polewamy sosem i dekorujemy świeżą sałatą.