Kurczak po chińsku - przepisy Cookeo V3 | Tefal
Przepis według kobi

Kurczak po chińsku

ratings.2.9

2.9/5 -

  • Całkowity czas 24 min.
  • Czas przygotowania
    10 min.
  • Gotowanie
    14 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 porcja

  • 500 g Filet z kurczaka

  • 2 Cebula

  • 3 Pieczarka

  • 2 Marchew

  • 1 Kapusta pekińska

  • 0.5 l Woda

  • 100 g Cukier trzcinowy

  • Imbir

  • 4 Czosnek

  • 3 łyżeczka Mąka ziemniaczana

  • 4 łyżka Olej

  • 1 łyżeczka Ocet

  • 4 łyżka Sos sojowy

  • 1 szczypta Sezam

  • 1 szczypta Kiełki

Czas przygotowania

Etap 1 /7

Pokroić filet z kurczaka w paski, kapustę, marchewkę, cebulę, pieczarki, czosnek w kostkę oraz zetrzeć na tarce mały korzeń imbiru

  • 500g Filet z kurczaka
  • 2 Cebula
  • 3 Pieczarka
  • 2 Marchew
  • 1 Kapusta pekińska
  • szczypta Imbir
  • 4 Czosnek

Etap 2 /7

Wlewamy olej i na gorący dodajemy kurczaka i smażymy

  • 500g Filet z kurczaka
  • 4łyżka Olej

Etap 3 /7

Dokładamy resztę pokrojonych składników pieczarki, cebulę, marchewki, kapustę, Imbir oraz czosnek

  • 2 Cebula
  • 3 Pieczarka
  • 2 Marchew
  • 1 Kapusta pekińska
  • szczypta Imbir
  • 4 Czosnek

Etap 4 /7

Wykladamy wszytko zeby mieć pustą misę i teraz sos chiński

Etap 5 /7

Dajemy cukier trzcinowy troszkę podlewamy zimną woda 50ml, do zagotowania następnie ocet najlepiej ryżowy, sos sojowy i resztę zimnej wody. Wody i na koniec zaciągamy mąką ziemniaczana

  • 0.5l Woda
  • 100g Cukier trzcinowy
  • 3łyżeczka Mąka ziemniaczana
  • 4łyżka Olej
  • 1łyżeczka Ocet
  • 4łyżka Sos sojowy

Etap 6 /7

Na koniec do sosu dodajemy wcześniej usmażone składniki i gotujemy pod niskim ciśnieniem 5min

  • 500g Filet z kurczaka
  • 2 Cebula
  • 3 Pieczarka
  • 2 Marchew
  • 1 Kapusta pekińska
  • 0.5l Woda
  • 100g Cukier trzcinowy
  • szczypta Imbir
  • 4 Czosnek
  • 3łyżeczka Mąka ziemniaczana
  • 4łyżka Olej
  • 1łyżeczka Ocet
  • 4łyżka Sos sojowy

Etap 7 /7

Doprawiamy sezamem i kiełkami przed podaniem

  • 1szczypta Sezam
  • 1szczypta Kiełki