Kurczak tikka masala wg Kiszki - przepisy Cook4Me | Tefal
Kiszka Ziemniaczana
Przepis według Kiszka Ziemniaczana

Kurczak tikka masala wg Kiszki

Review 5 stars (average)

5/5 -

  • Całkowity czas 25 min.
  • Czas przygotowania
    25 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

2 osób

  • 350 g Mięso z udek kurczaka bez skóry i kości

  • 270 ml Przecier pomidorowy

  • 50 ml Woda

  • 1 Cebula

  • 3 Czosnek

  • 1 łyżeczka Imbir

  • 0.5 łyżeczka Garam masala

  • 0.5 łyżeczka Kurkuma

  • 0.33 łyżeczka Cynamon

  • 0.33 łyżeczka Sól

  • 0.5 łyżeczka Cukier

  • 1 łyżeczka Słodka papryka

  • Mielone chili

  • 4 łyżka Jogurt naturalny

  • 1 łyżka Olej

  • 1 łyżka Masło

  • Kolendra

  • 3 łyżka Jogurt naturalny

  • 1 łyżka Sok z cytryny

  • 0.5 łyżeczka Garam masala

  • 1 Czosnek

  • 0.5 łyżeczka Imbir

  • 0.33 łyżeczka Sól

Czas przygotowania

Etap 1 /5

Przygotuj składniki.

  • 350g Mięso z udek kurczaka bez skóry i kości
  • 270ml Przecier pomidorowy
  • 50ml Woda
  • 1 Cebula
  • 3 Czosnek
  • 1łyżeczka Imbir
  • 0.5łyżeczka Garam masala
  • 0.5łyżeczka Kurkuma
  • 0.33łyżeczka Cynamon
  • 0.33łyżeczka Sól
  • 0.5łyżeczka Cukier
  • 1łyżeczka Słodka papryka
  • Mielone chili
  • 4łyżka Jogurt naturalny
  • 1łyżka Olej
  • 1łyżka Masło
  • garść Kolendra
  • 3łyżka Jogurt naturalny
  • 1łyżka Sok z cytryny
  • 0.5łyżeczka Garam masala
  • 1 Czosnek
  • 0.5łyżeczka Imbir
  • 0.33łyżeczka Sól

Etap 2 /5

Mięso pokrój w kostkę, przełóż do miski, dodaj wszystkie składniki marynaty i dokładnie wymieszaj. Odstaw na minimum 15 minut, ale możesz także zamarynować kurczaka dzień wcześniej przechowując go w lodówce.

  • 350g Mięso z udek kurczaka bez skóry i kości
  • 3łyżka Jogurt naturalny
  • 1łyżka Sok z cytryny
  • 0.5łyżeczka Garam masala
  • 1 Czosnek
  • 0.5łyżeczka Imbir
  • 0.33łyżeczka Sól

Etap 3 /5

Dodaj do Cook4me 1 łyżkę oleju. Wrzuć mięso i smaż ok. 4 minuty. Po tym czasie odlej z garnka cały wytworzony płyn. Nie wylewaj go. Podsmażaj dalej, aż mięso zacznie się rumienić. Na 2 minuty przed końcem czasu dodaj cebulę i czosnek. Na minutę przed końcem dosyp przyprawy: imbir, garam masalę, kurkumę, cynamon, sól i cukier.

  • 350g Mięso z udek kurczaka bez skóry i kości
  • 1 Cebula
  • 3 Czosnek
  • 1łyżeczka Imbir
  • 0.5łyżeczka Garam masala
  • 0.5łyżeczka Kurkuma
  • 0.33łyżeczka Cynamon
  • 0.33łyżeczka Sól
  • 0.5łyżeczka Cukier
  • 1łyżka Olej

Etap 4 /5

Do garnka dodaj masło i wlej przecier pomidorowy. Dodaj też ok. 50 ml wody bądź płynu odlanego ze smażenia mięsa. Wymieszaj. Domknij pokrywę i przejdź w tryb gotowania pod ciśnieniem.

  • 270ml Przecier pomidorowy
  • 50ml Woda
  • 1łyżka Masło

Etap 5 /5

Po otwarciu pokrywy sprawdź, czy odpowiada ci gęstość sosu. Jeśli jest zbyt gęsty, dodaj odrobinę wody, jeśli zbyt rzadki – odparuj całość przez chwilę, np. w trybie duszenie. Mięso najlepiej smakuje po kilku minutach, jak wszystkie smaki dokładnie się przenikną. Podawaj z ryżem. Posyp listkami kolendry. Na wierzch sosu wyłóż solidną porcję jogurtu naturalnego. Zrównoważy on ostrość dania.

  • 4łyżka Jogurt naturalny
  • garść Kolendra