Kurczak tikka masala wg Kiszki
- Całkowity czas 25 min.
- 25 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
2 osób
350 g Mięso z udek kurczaka bez skóry i kości
270 ml Przecier pomidorowy
50 ml Woda
1 Cebula
3 Czosnek
1 łyżeczka Imbir
0.5 łyżeczka Garam masala
0.5 łyżeczka Kurkuma
0.33 łyżeczka Cynamon
0.33 łyżeczka Sól
0.5 łyżeczka Cukier
1 łyżeczka Słodka papryka
Mielone chili
4 łyżka Jogurt naturalny
1 łyżka Olej
1 łyżka Masło
Kolendra
3 łyżka Jogurt naturalny
1 łyżka Sok z cytryny
0.5 łyżeczka Garam masala
1 Czosnek
0.5 łyżeczka Imbir
0.33 łyżeczka Sól
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Przygotuj składniki.
350g Mięso z udek kurczaka bez skóry i kości 270ml Przecier pomidorowy 50ml Woda 1 Cebula 3 Czosnek 1łyżeczka Imbir 0.5łyżeczka Garam masala 0.5łyżeczka Kurkuma 0.33łyżeczka Cynamon 0.33łyżeczka Sól 0.5łyżeczka Cukier 1łyżeczka Słodka papryka Mielone chili 4łyżka Jogurt naturalny 1łyżka Olej 1łyżka Masło garść Kolendra 3łyżka Jogurt naturalny 1łyżka Sok z cytryny 0.5łyżeczka Garam masala 1 Czosnek 0.5łyżeczka Imbir 0.33łyżeczka Sól
Etap 2 /5
Mięso pokrój w kostkę, przełóż do miski, dodaj wszystkie składniki marynaty i dokładnie wymieszaj. Odstaw na minimum 15 minut, ale możesz także zamarynować kurczaka dzień wcześniej przechowując go w lodówce.
350g Mięso z udek kurczaka bez skóry i kości 3łyżka Jogurt naturalny 1łyżka Sok z cytryny 0.5łyżeczka Garam masala 1 Czosnek 0.5łyżeczka Imbir 0.33łyżeczka Sól
Etap 3 /5
Dodaj do Cook4me 1 łyżkę oleju. Wrzuć mięso i smaż ok. 4 minuty. Po tym czasie odlej z garnka cały wytworzony płyn. Nie wylewaj go. Podsmażaj dalej, aż mięso zacznie się rumienić. Na 2 minuty przed końcem czasu dodaj cebulę i czosnek. Na minutę przed końcem dosyp przyprawy: imbir, garam masalę, kurkumę, cynamon, sól i cukier.
350g Mięso z udek kurczaka bez skóry i kości 1 Cebula 3 Czosnek 1łyżeczka Imbir 0.5łyżeczka Garam masala 0.5łyżeczka Kurkuma 0.33łyżeczka Cynamon 0.33łyżeczka Sól 0.5łyżeczka Cukier 1łyżka Olej
Etap 4 /5
Do garnka dodaj masło i wlej przecier pomidorowy. Dodaj też ok. 50 ml wody bądź płynu odlanego ze smażenia mięsa. Wymieszaj. Domknij pokrywę i przejdź w tryb gotowania pod ciśnieniem.
270ml Przecier pomidorowy 50ml Woda 1łyżka Masło
Etap 5 /5
Po otwarciu pokrywy sprawdź, czy odpowiada ci gęstość sosu. Jeśli jest zbyt gęsty, dodaj odrobinę wody, jeśli zbyt rzadki – odparuj całość przez chwilę, np. w trybie duszenie. Mięso najlepiej smakuje po kilku minutach, jak wszystkie smaki dokładnie się przenikną. Podawaj z ryżem. Posyp listkami kolendry. Na wierzch sosu wyłóż solidną porcję jogurtu naturalnego. Zrównoważy on ostrość dania.
4łyżka Jogurt naturalny garść Kolendra