Kurczak z miso
- Całkowity czas 1 godz. 10 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 1 godz.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
1 kg Mały kurczak z wolnego wybiegu (około 1,2 kg)
Sznurek
10 cl Olej słonecznikowy
3 łyżka Słodki sos sojowy
2 łyżka Pasta miso
Akcesoria
Taca ociekowa
Czas przygotowania
Etap 1 /3
Weź sznurek i zwiąż udka z kurczaka. Posmaruj kurczaka olejem. Na spodzie urządzenia umieść tacę ociekową i połóż na niej kurczaka. Ustaw tryb KURCZAK i piecz przez 1 godzinę.
Etap 2 /3
W międzyczasie wymieszaj słodki sos sojowy i pastę miso. Po 40 minutach posmaruj kurczaka przyrządzonym sosem. Wznów program KURCZAK i piecz przez 20 minut, aż sos skarmelizuje się. W trakcie pieczenia polewaj kurczaka wydzielanym płynem.
Etap 3 /3
Podawaj z ryżem.