Kurczak z frytkami z batatów
- Całkowity czas 55 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 30 min.
Gotowanie - 10 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
480 g Filety z kurczaka (4 filety)
Sól, pieprz
400 g Bataty
1 łyżka Oliwa z oliwek
1 łyżka Skrobia ziemniaczana
1 szczypta Mielona kolendra
25 cl Woda
1 Cytryna
20 g Bulion cielęcy
60 g Sos sojowy
1 szczypta Sól morska
40 g Pokruszone orzechy laskowe
Akcesoria
Patelnia
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Pamiętaj, aby zdjąć rączkę Ingenio podczas gotowania na blasze i/lub w piekarniku.
Etap 2 /7
Rozgrzej patelnię na dużym ogniu i poczekaj, aż wskaźnik ciepła stanie się w pełni czerwony, zanim dodasz składniki. Zmniejsz ogień i smaż kurczaka przez około 6 do 8 minut z każdej strony. Dopraw solą i pieprzem. Przełóż kurczaka na talerz i odłóż na bok.
Etap 3 /7
Obierz bataty, a następnie pokrój je na frytki. Namocz frytki w zimnej wodzie przez 10 minut, aby usunąć nadmiar skrobi (dzięki temu będą bardziej chrupiące). Odcedź i osusz czystą ściereczką.
Etap 4 /7
Przełóż frytki do dużej miski i dodaj odrobinę oliwy z oliwek, skrobię ziemniaczaną i szczyptę mielonej kolendry. Dokładnie wymieszaj.
Etap 5 /7
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, dodaj frytki i smaż przez 15 do 20 minut, zwiększając ogień po 10 minutach. Regularnie obracaj. Posyp frytki solą morską. Aby utrzymać frytki w cieple, przełóż je na blachę i włóż do piekarnika rozgrzanego do 100-120°C. Aby zapobiec ich mięknięciu, rozłóż frytki równomiernie. Utrzymuj również kurczaka w cieple.
Etap 6 /7
Przygotowując sos, rozgrzej patelnię na średnim ogniu, wlej wodę i doprowadź do wrzenia. Dodaj sok z cytryny, bulion cielęcy i sos sojowy. Dokładnie wymieszaj, aby bulion cielęcy całkowicie się rozpuścił. Redukuj sos przez 2 minuty, mieszając, aż stanie się gładki. Włóż kurczaka z powrotem na patelnię z sosem i podgrzewaj przez 1 minutę na małym ogniu.
Etap 7 /7
Podawaj kurczaka posypanego pokruszonymi orzechami laskowymi, w towarzystwie frytek z batatów.