Kurczak z frytkami z batatów - przepisy undefined | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Kurczak z frytkami z batatów

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 55 min.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    30 min.
  • Studzenie
    10 min.

Składniki

4 osób

  • 480 g Filety z kurczaka (4 filety)

  • Sól, pieprz

  • 400 g Bataty

  • 1 łyżka Oliwa z oliwek

  • 1 łyżka Skrobia ziemniaczana

  • 1 szczypta Mielona kolendra

  • 25 cl Woda

  • 1 Cytryna

  • 20 g Bulion cielęcy

  • 60 g Sos sojowy

  • 1 szczypta Sól morska

  • 40 g Pokruszone orzechy laskowe

Akcesoria

  • Patelnia
    Patelnia

Czas przygotowania

Etap 1 /7

Pamiętaj, aby zdjąć rączkę Ingenio podczas gotowania na blasze i/lub w piekarniku.

Etap 2 /7

Rozgrzej patelnię na dużym ogniu i poczekaj, aż wskaźnik ciepła stanie się w pełni czerwony, zanim dodasz składniki. Zmniejsz ogień i smaż kurczaka przez około 6 do 8 minut z każdej strony. Dopraw solą i pieprzem. Przełóż kurczaka na talerz i odłóż na bok.

  • 480g Filety z kurczaka (4 filety)
  • Sól, pieprz

Etap 3 /7

Obierz bataty, a następnie pokrój je na frytki. Namocz frytki w zimnej wodzie przez 10 minut, aby usunąć nadmiar skrobi (dzięki temu będą bardziej chrupiące). Odcedź i osusz czystą ściereczką.

  • 400g Bataty

Etap 4 /7

Przełóż frytki do dużej miski i dodaj odrobinę oliwy z oliwek, skrobię ziemniaczaną i szczyptę mielonej kolendry. Dokładnie wymieszaj.

  • 1łyżka Oliwa z oliwek
  • 1łyżka Skrobia ziemniaczana
  • 1szczypta Mielona kolendra

Etap 5 /7

Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, dodaj frytki i smaż przez 15 do 20 minut, zwiększając ogień po 10 minutach. Regularnie obracaj. Posyp frytki solą morską. Aby utrzymać frytki w cieple, przełóż je na blachę i włóż do piekarnika rozgrzanego do 100-120°C. Aby zapobiec ich mięknięciu, rozłóż frytki równomiernie. Utrzymuj również kurczaka w cieple.

  • 1szczypta Sól morska

Etap 6 /7

Przygotowując sos, rozgrzej patelnię na średnim ogniu, wlej wodę i doprowadź do wrzenia. Dodaj sok z cytryny, bulion cielęcy i sos sojowy. Dokładnie wymieszaj, aby bulion cielęcy całkowicie się rozpuścił. Redukuj sos przez 2 minuty, mieszając, aż stanie się gładki. Włóż kurczaka z powrotem na patelnię z sosem i podgrzewaj przez 1 minutę na małym ogniu.

  • 25cl Woda
  • 1 Cytryna
  • 20g Bulion cielęcy
  • 60g Sos sojowy

Etap 7 /7

Podawaj kurczaka posypanego pokruszonymi orzechami laskowymi, w towarzystwie frytek z batatów.

  • 40g Pokruszone orzechy laskowe