Lasagne ze szpinakiem i beszamelem - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Lasagne ze szpinakiem i beszamelem

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 1 godz. 25 min.
  • Czas przygotowania
    20 min.
  • Gotowanie
    1 godz. 5 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 750 g Świeży szpinak

  • 60 g Masło

  • Sól, pieprz

  • 50 g Mąka

  • 60 cl Mleko

  • 80 g Utarty ser

  • 8 liść Lasagne

  • 30 g Orzeszki piniowe

  • 30 g Utarty parmezan

Akcesoria

  • Garnek
    Garnek
  • Rondel
    Rondel

Czas przygotowania

Etap 1 /5

Odkrój łodygi szpinaku. Umyj, osusz i grubo posiekaj liście. Nagrzej piekarnik do 180°C.

  • 750g Świeży szpinak

Etap 2 /5

Rozpuść jedną trzecią masła w garnku, a następnie dodaj szpinak. Dopraw solą i pieprzem i gotuj przez 15 minut. Odcedź i odstaw.

  • 750g Świeży szpinak
  • 60g Masło
  • Sól, pieprz

Etap 3 /5

W małym rondlu wymieszaj mąkę i mleko z solą i pieprzem. Gdy składniki się połączą, dodaj resztę masła po jednej małej kostce na raz. Gdy beszamel zgęstnieje (około 5 minut), dodaj utarty ser i wymieszaj.

  • 50g Mąka
  • 60cl Mleko
  • 80g Utarty ser

Etap 4 /5

Nałóż dużą łyżkę beszamelu na dno naczynia do zapiekanek i równomiernie rozsmaruj. Ułóż płaty lasagne na całej powierzchni naczynia. Dodaj jedną trzecią szpinaku i kilka orzeszków piniowych. Przykryj beszamelem. Powtórz tę czynność jeszcze dwa razy, a na koniec nałóż ostatnią warstwę płatów lasagne. Rozprowadź resztę beszamelu na powierzchni. Posyp parmezanem i resztą orzeszków piniowych.

  • 8liść Lasagne
  • 30g Orzeszki piniowe
  • 30g Utarty parmezan

Etap 5 /5

Piecz w piekarniku przez 45 minut. Jeśli lasagne zacznie się zbyt mocno rumienić, przykryj ją folią aluminiową.