Lasagne ze szpinakiem i beszamelem
- Całkowity czas 1 godz. 25 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 1 godz. 5 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
750 g Świeży szpinak
60 g Masło
Sól, pieprz
50 g Mąka
60 cl Mleko
80 g Utarty ser
8 liść Lasagne
30 g Orzeszki piniowe
30 g Utarty parmezan
Akcesoria
Garnek Rondel
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Odkrój łodygi szpinaku. Umyj, osusz i grubo posiekaj liście. Nagrzej piekarnik do 180°C.
Etap 2 /5
Rozpuść jedną trzecią masła w garnku, a następnie dodaj szpinak. Dopraw solą i pieprzem i gotuj przez 15 minut. Odcedź i odstaw.
Etap 3 /5
W małym rondlu wymieszaj mąkę i mleko z solą i pieprzem. Gdy składniki się połączą, dodaj resztę masła po jednej małej kostce na raz. Gdy beszamel zgęstnieje (około 5 minut), dodaj utarty ser i wymieszaj.
Etap 4 /5
Nałóż dużą łyżkę beszamelu na dno naczynia do zapiekanek i równomiernie rozsmaruj. Ułóż płaty lasagne na całej powierzchni naczynia. Dodaj jedną trzecią szpinaku i kilka orzeszków piniowych. Przykryj beszamelem. Powtórz tę czynność jeszcze dwa razy, a na koniec nałóż ostatnią warstwę płatów lasagne. Rozprowadź resztę beszamelu na powierzchni. Posyp parmezanem i resztą orzeszków piniowych.
Etap 5 /5
Piecz w piekarniku przez 45 minut. Jeśli lasagne zacznie się zbyt mocno rumienić, przykryj ją folią aluminiową.