Lekki żurek na swojskiej kiełbasie
- Całkowity czas 28 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 13 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
0.5 litra żurku na zakwasie
250 g swojskiej wędzonej kiełbasy
200 g selera
150 g marchewki
150 g pietruszki
1 cebula
2 litry bulionu
0.5 szklanki wody z kiszonych ogórków
3 ząbki czosnku
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka mielonego pieprzu
2 liście laurowe
1 szczypta soli
3 jajka
Czas przygotowania
Etap 1 /4
Kiełbasę obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Pokroić drobno cebulę i czosnek. Dodać szczyptę pieprzu, włożyć do garnka urządzenia cook4me i podsmażyć.
Etap 2 /4
Umyć, obrać i pokroić w kostkę seler, pietruszkę i marchewkę. Warzywa dodać do garnka urządzenia cook4me oraz wlać przygotowane 2 litry bulionu z kostek rosołowych lub ze słoiczka ( Winiary). Dodać liście laurowe pół łyżeczki mielonego pieprzu Całość wymieszać i zagotować na średnim ciśnieniu 7 min.
Etap 3 /4
Po dekompresji do wywaru dolać 0,5 litra żuru z zakwasu oraz pół szklanki wody z kiszonych ogórków. Dosypać łyżkę majeranku i zagotować pod ciśnieniem jeszcze 1 minutę.
Etap 4 /4
Ugotować na na póltwardo 3 jajka. Pokroić na połówki i podawać z żurkiem. Smacznego!