Lekki żurek na swojskiej kiełbasie
Przepis według Yan

Lekki żurek na swojskiej kiełbasie

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 28 min.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    13 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

6 osób

  • 0.5 litra żurku na zakwasie

  • 250 g swojskiej wędzonej kiełbasy

  • 200 g selera

  • 150 g marchewki

  • 150 g pietruszki

  • 1 cebula

  • 2 litry bulionu

  • 0.5 szklanki wody z kiszonych ogórków

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 łyżka majeranku

  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu

  • 2 liście laurowe

  • 1 szczypta soli

  • 3 jajka

Czas przygotowania

Etap 1 /4

Kiełbasę obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Pokroić drobno cebulę i czosnek. Dodać szczyptę pieprzu, włożyć do garnka urządzenia cook4me i podsmażyć.

  • 250g swojskiej wędzonej kiełbasy
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szczypta soli

Etap 2 /4

Umyć, obrać i pokroić w kostkę seler, pietruszkę i marchewkę. Warzywa dodać do garnka urządzenia cook4me oraz wlać przygotowane 2 litry bulionu z kostek rosołowych lub ze słoiczka ( Winiary). Dodać liście laurowe pół łyżeczki mielonego pieprzu Całość wymieszać i zagotować na średnim ciśnieniu 7 min.

  • 250g swojskiej wędzonej kiełbasy
  • 200g selera
  • 150g marchewki
  • 150g pietruszki
  • 1 cebula
  • 2 litry bulionu
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe

Etap 3 /4

Po dekompresji do wywaru dolać 0,5 litra żuru z zakwasu oraz pół szklanki wody z kiszonych ogórków. Dosypać łyżkę majeranku i zagotować pod ciśnieniem jeszcze 1 minutę.

  • 0.5 litra żurku na zakwasie
  • 250g swojskiej wędzonej kiełbasy
  • 200g selera
  • 150g marchewki
  • 150g pietruszki
  • 1 cebula
  • 2 litry bulionu
  • 0.5 szklanki wody z kiszonych ogórków
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 1 szczypta soli

Etap 4 /4

Ugotować na na póltwardo 3 jajka. Pokroić na połówki i podawać z żurkiem. Smacznego!

  • 3 jajka