Lodowy blok z białą czekoladą, malinami i pistacjami
- Całkowity czas 11 godz. 40 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 6 godz.
Gotowanie - 5 godz. 30 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
100 ml Śmietanka 30%
1 Malina
Cukiernicze dekoracje świąteczne
10 g Cukier puder
180 g Malina
40 g Cukier
1 Cytryna
0.5 saszetka Agar-agar
50 g Pistacja
25 g Cukier
10 g Masło
100 g Czekolada biała
4 Jajko
30 g Cukier
1 łyżka Ekstrakt waniliowy
100 ml Śmietanka 30%
60 g Ciastko korzenne
Akcesoria
Trzepaczka flex
Czas przygotowania
Etap 1 /10
Dno formy o wymiarach 20x8x5 cm wyłóż nieprzywierającym papierem do pieczenia.
Etap 2 /10
W małej misce wymieszaj cukier i agar-agar.
Etap 3 /10
W rondelku umieść maliny, sok z cytryny i mieszankę cukru/agaru. Gotuj przez 1 minutę na małym ogniu cały czas mieszając. Pozostaw do ostygnięcia, następnie przelej do formy. Pozostaw do schłodzenia w lodówce na 30 minut.
Etap 4 /10
Do rondelka wsyp cukier i pistacje. Gotuj na małym ogniu mieszając szpatułką, aż masa ładnie się skarmelizuje. Szybko dodaj masło i wymieszaj. Połóż pistacje na papierze do pieczenia. Pozostaw do ostygnięcia. Odłóż kilka pistacji do dekoracji, a resztę rozgnieć nożem.
Etap 5 /10
Do misy robota z zamontowaną trzepaczką wlej śmietanę. Naciśnij „Start”. Ubitą śmietanę odstaw do lodówki. Nie musisz myć misy.
Etap 6 /10
Oddziel białka od żółtek.
Etap 7 /10
W osobnej misce utrzyj żółtka z cukrem. Podgrzej w kąpieli wodnej. Mieszaj szpatułką, aż masa będzie puszysta. Dodaj białą czekoladę do rozpuszczenia. Wlej mieszaninę do misy robota. Naciśnij „Start”.
Etap 8 /10
Do masy z żółtek i białej czekolady w misie dodaj odrobinę śmietanki i delikatnie wymieszaj za pomocą dołączonej trzepaczki. Na koniec udekoruj pozostałą śmietaną i pistacjami. Wyłóż mrożone maliny i posyp pokruszonymi ciasteczkami, lekko je dociskając.
Etap 9 /10
Włóż do zamrażarki na co najmniej 5 godzin.
Etap 10 /10
Ubij śmietanę, aż będzie sztywna. Wyjmij blok z formy. Za pomocą łyżeczki lub rękawa cukierniczego udekoruj blok kremem, a następnie pistacjami, malinami i dekoracjami świątecznymi. Włóż do lodówki. Przed podaniem posyp cukrem.