Makaron z boczkiem i szparagami - przepisy Cook4Me | Tefal
Pati Sołtysik
Przepis według Pati Sołtysik

Makaron z boczkiem i szparagami

ratings.3.7

3.7 /5 -

  • Całkowity czas 5 min.
  • Czas przygotowania
    5 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 300 g Boczku

  • 400 g Makaronu casarecce

  • 220 g Szparagów

  • 60 g Cebuli

  • 40 g Masła

  • 2 łyżeczka Czosnku granulowanego

  • 2 łyżeczka Czosnku niedźwiedziego

  • 200 g Parmezanu tartego

  • 200 ml Wody z gotowania makaronu

  • 3 łyżka Śmietany 18%

  • Sól

Czas przygotowania

Etap 1 /6

Przygotowujemy składniki.

  • 300g Boczku
  • 400g Makaronu casarecce
  • 220g Szparagów
  • 60g Cebuli
  • 40g Masła
  • 2łyżeczka Czosnku granulowanego
  • 2łyżeczka Czosnku niedźwiedziego
  • 200g Parmezanu tartego
  • 200ml Wody z gotowania makaronu
  • 3łyżka Śmietany 18%

Etap 2 /6

Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy często mieszając w trybie średnie smażenie przez 6 minut.

  • 300g Boczku

Etap 3 /6

Szparagom odłamujemy twarde końce i kroimy na kawałki, a cebulę siekamy w kostkę.

  • 220g Szparagów
  • 60g Cebuli

Etap 4 /6

Do urządzenia dodajemy masło, szparagi i cebulę. Dodajemy czosnek granulowany oraz czosnek niedźwiedzi i podsmażamy w trybie średnie smażenie przez 5 min (po 4 min dodajemy parmezan).

  • 220g Szparagów
  • 60g Cebuli
  • 40g Masła
  • 2łyżeczka Czosnku granulowanego
  • 2łyżeczka Czosnku niedźwiedziego
  • 200g Parmezanu tartego

Etap 5 /6

Do urządzenia wlewamy wodę, doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy śmietanę. Gotujemy w trybie mocne duszenie przez 4 minuty mieszając.

  • 200ml Wody z gotowania makaronu
  • 3łyżka Śmietany 18%
  • Sól

Etap 6 /6

Dodajemy ugotowany makaron i całość mieszamy.