Makaron orzo z kurczakiem i cukinią - przepisy Cook4Me | Tefal
Pati Sołtysik
Przepis według Pati Sołtysik

Makaron orzo z kurczakiem i cukinią

Review 5 stars (average)

5 /5 -

  • Całkowity czas 10 min.
  • Czas przygotowania
    10 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 400 g Piersi z kurczaka

  • 300 g Makaronu orzo

  • 1.2 l Bulionu lub wody

  • Pietruszki

  • 250 g Pieczarek

  • 70 g Cebuli posiekanej w mniejsze pióra

  • 300 g Cukinii pokrojonej w mniejszą kostkę

  • 2 łyżka Mąki

  • 5 Łyżek oliwy

  • 2 łyżeczka Czosnku granulowanego

  • 1 łyżeczka Papryki wędzonej słodkiej

  • 2 łyżeczka Czosnku niedźwiedziego

  • Sól i pieprz

Czas przygotowania

Etap 1 /5

W misce łączymy mąkę z czosnkiem granulowanym, papryką wędzoną oraz czosnkiem niedźwiedzim. Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Wrzucamy pokrojone mięso i dokładnie mieszamy.

  • 400g Piersi z kurczaka
  • 2łyżka Mąki
  • 2łyżeczka Czosnku granulowanego
  • 1łyżeczka Papryki wędzonej słodkiej
  • 2łyżeczka Czosnku niedźwiedziego
  • Sól i pieprz

Etap 2 /5

Do urządzenia wlewamy 3 łyżki oliwy i smażymy kurczaka w trybie średnie podsmażenie przez 7 minut, często mieszając.

Etap 3 /5

Kroimy warzywa: pieczarki (małe rozrojone na pół, większe na ćwiartki), cukinię w mniejszą kostkę, a cebulę w drobne pióra.

  • 250g Pieczarek
  • 70g Cebuli posiekanej w mniejsze pióra
  • 300g Cukinii pokrojonej w mniejszą kostkę

Etap 4 /5

Do urządzenia wlewamy 2 łyżki oliwy, do mięsa dokładamy warzywa i smażymy w trybie średnie podsmażenie 5 minut często mieszając.

Etap 5 /5

Dodajemy makaron, posiekaną pietruszkę oraz wlewamy bulion. Gotujemy w trybie mocne duszenie przez 20 minut mieszając.

  • 300g Makaronu orzo
  • 1.2l Bulionu lub wody
  • pęczek Pietruszki