Makaron z pulpecikami w sosie z pieczonych warzyw
- Całkowity czas 20 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 5 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
2 osób
1 Duża czerwona papryka
400 g Pomidorków koktajlowych
1 Cebula
1 gałązka Świeżego rozmarynu lub suszony rozmaryn
1 łyżka Oliwy
Sól, pieprz
0.5 łyżeczka Wędzonej papryki
300 ml Bulionu warzywnego
100 ml Śmietanki 18% lub 30%
1 łyżka Koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka Cukru
200 g Makaronu
Świeża bazylia
Pulpeciki:
300 g Mięsa mielonego z szynki lub z indyka/kurczaka
0.5 Kajzerki lub 1 kromka białego pieczywa + ciepłe mleko
Sól, pieprz
2 łyżeczka Czerwonego lub zielonego pesto
2 Ząbki czosnku
Starty parmezan lub grana padano
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Pomidorki przekrój na pół, a cebulę i paprykę pokrój w dużą kostkę. Włóż do naczynia żaroodpornego, polej oliwą, dorzuć przyprawy oraz rozmaryn i piecz w air fryerze w 180°C przez ok 20-25 minut, aż warzywa będą miękkie i lekko przyrumienione.
Etap 2 /7
Bułkę/chleb zalej ciepłym mlekiem, aby namiękła.
Etap 3 /7
Mięso mielone wymieszaj z solą, pieprzem, pesto, czosnkiem, parmezanem oraz namoczoną bułką. Uformuj około 10 małych pulpecików.
Etap 4 /7
Przełóż pulpeciki do komory air fryer’a, posmaruj z wierzchu oliwą i piecz w 180°C przez 10 minut.
Etap 5 /7
W czasie, gdy pulpeciki się pieką, przygotuj sos. Upieczone warzywa zmiksuj razem z bulionem. Przelej sos do garnka, najlepiej przecedzając przez sitko, aby sos był gładki. Wlej śmietankę, dodaj koncentrat, cukier oraz sól do smaku i zagotuj.
Etap 6 /7
Upieczone pulpeciki wrzuć do sosu i gotuj ok. 5 minut.
Etap 7 /7
Odlej trochę sosu na patelnię i wymieszaj z ugotowany makaronem. Na wierzchu ułóż pulpeciki, posyp serem i bazylią i gotowe!