Makaron z pulpecikami w sosie z pieczonych warzyw - przepisy EASY FRY & GRILL 2 in 1 MECHANICAL | Tefal
Gracja Wojtaszewska (@foodbygracja)
Przepis według Gracja Wojtaszewska (@foodbygracja)

Makaron z pulpecikami w sosie z pieczonych warzyw

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 20 min.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    5 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

2 osób

  • 1 Duża czerwona papryka

  • 400 g Pomidorków koktajlowych

  • 1 Cebula

  • 1 gałązka Świeżego rozmarynu lub suszony rozmaryn

  • 1 łyżka Oliwy

  • Sól, pieprz

  • 0.5 łyżeczka Wędzonej papryki

  • 300 ml Bulionu warzywnego

  • 100 ml Śmietanki 18% lub 30%

  • 1 łyżka Koncentratu pomidorowego

  • 1 łyżeczka Cukru

  • 200 g Makaronu

  • Świeża bazylia

  • Pulpeciki:

  • 300 g Mięsa mielonego z szynki lub z indyka/kurczaka

  • 0.5 Kajzerki lub 1 kromka białego pieczywa + ciepłe mleko

  • Sól, pieprz

  • 2 łyżeczka Czerwonego lub zielonego pesto

  • 2 Ząbki czosnku

  • Starty parmezan lub grana padano

Czas przygotowania

Etap 1 /7

Pomidorki przekrój na pół, a cebulę i paprykę pokrój w dużą kostkę. Włóż do naczynia żaroodpornego, polej oliwą, dorzuć przyprawy oraz rozmaryn i piecz w air fryerze w 180°C przez ok 20-25 minut, aż warzywa będą miękkie i lekko przyrumienione.

  • 1 Duża czerwona papryka
  • 400g Pomidorków koktajlowych
  • 1 Cebula
  • 1gałązka Świeżego rozmarynu lub suszony rozmaryn
  • 1łyżka Oliwy
  • Sól, pieprz
  • 0.5łyżeczka Wędzonej papryki

Etap 2 /7

Bułkę/chleb zalej ciepłym mlekiem, aby namiękła.

  • 0.5 Kajzerki lub 1 kromka białego pieczywa + ciepłe mleko

Etap 3 /7

Mięso mielone wymieszaj z solą, pieprzem, pesto, czosnkiem, parmezanem oraz namoczoną bułką. Uformuj około 10 małych pulpecików.

  • 300g Mięsa mielonego z szynki lub z indyka/kurczaka
  • 0.5 Kajzerki lub 1 kromka białego pieczywa + ciepłe mleko
  • Sól, pieprz
  • 2łyżeczka Czerwonego lub zielonego pesto
  • 2 Ząbki czosnku
  • Starty parmezan lub grana padano

Etap 4 /7

Przełóż pulpeciki do komory air fryer’a, posmaruj z wierzchu oliwą i piecz w 180°C przez 10 minut.

Etap 5 /7

W czasie, gdy pulpeciki się pieką, przygotuj sos. Upieczone warzywa zmiksuj razem z bulionem. Przelej sos do garnka, najlepiej przecedzając przez sitko, aby sos był gładki. Wlej śmietankę, dodaj koncentrat, cukier oraz sól do smaku i zagotuj.

  • Sól, pieprz
  • 100ml Śmietanki 18% lub 30%
  • 1łyżka Koncentratu pomidorowego
  • 1łyżeczka Cukru

Etap 6 /7

Upieczone pulpeciki wrzuć do sosu i gotuj ok. 5 minut.

Etap 7 /7

Odlej trochę sosu na patelnię i wymieszaj z ugotowany makaronem. Na wierzchu ułóż pulpeciki, posyp serem i bazylią i gotowe!