Malassadas, portugalskie pączki - przepisy Easy Fry Mega | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Malassadas, portugalskie pączki

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 1 godz. 26 min.
  • Czas przygotowania
    20 min.
  • Gotowanie
    6 min.
  • Studzenie
    1 godz.

Składniki

6 osób

  • 12 g Drożdże suszone

  • 2 łyżka Ciepła woda

  • 3 Jajka

  • 120 ml Mleko

  • 120 ml Niesłodzone mleko skondensowane

  • 125 g Cukier

  • 40 g Roztopione niesolone masło

  • 2 szczypta Szczypta soli

  • 500 g Mąka

  • 50 g Cukier do wykończenia

Czas przygotowania

Etap 1 /8

Podgrzej wodę w kuchence mikrofalowej do temperatury 38°C–40°C. Upewnij się, że woda nie jest zbyt gorąca, ponieważ może to dezaktywować drożdże. Włóż drożdże do wody i dodaj 1 łyżkę cukru. Wymieszaj trzepaczką. Odstaw na 5 minut. Drożdże muszą się rozpuścić.

  • 12g Drożdże suszone
  • 2łyżka Ciepła woda
  • 125g Cukier

Etap 2 /8

Ubij jajka w dużym pojemniku. Dodaj mleko, mleko skondensowane, pozostały cukier, roztopione masło i sól. Dobrze wymieszaj.

  • 3 Jajka
  • 120ml Mleko
  • 120ml Niesłodzone mleko skondensowane
  • 125g Cukier
  • 40g Roztopione niesolone masło
  • 2szczypta Szczypta soli

Etap 3 /8

Dodaj mieszankę drożdżową do mieszanki jajeczno-mlecznej. Stopniowo dodawaj mąkę, aż uzyskasz gładkie ciasto.

  • 12g Drożdże suszone
  • 2łyżka Ciepła woda
  • 3 Jajka
  • 120ml Mleko
  • 120ml Niesłodzone mleko skondensowane
  • 125g Cukier
  • 40g Roztopione niesolone masło
  • 2szczypta Szczypta soli
  • 500g Mąka

Etap 4 /8

Zagniataj ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia w przykrytym ściereczką pojemniku w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość.

Etap 5 /8

Używając rękawa cukierniczego, uformuj małe kulki na płycie wyłożonej papierem do pieczenia. Ułóż je w odpowiednich odstępach.

Etap 6 /8

Rozpocznij proces gotowania.

Etap 7 /8

Możesz przygotować w kilku porcjach.

Etap 8 /8

Piecz portugalskie pączki, aż będą złocistobrązowe. Uważaj, aby się nie przypaliły. Obtocz w cukrze i podawaj na gorąco!

  • 50g Cukier do wykończenia