Malassadas, portugalskie pączki
- Całkowity czas 1 godz. 26 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 6 min.
Gotowanie - 1 godz.
Studzenie
Składniki
6 osób
12 g Drożdże suszone
2 łyżka Ciepła woda
3 Jajka
120 ml Mleko
120 ml Niesłodzone mleko skondensowane
125 g Cukier
40 g Roztopione niesolone masło
2 szczypta Szczypta soli
500 g Mąka
50 g Cukier do wykończenia
Czas przygotowania
Etap 1 /8
Podgrzej wodę w kuchence mikrofalowej do temperatury 38°C–40°C. Upewnij się, że woda nie jest zbyt gorąca, ponieważ może to dezaktywować drożdże. Włóż drożdże do wody i dodaj 1 łyżkę cukru. Wymieszaj trzepaczką. Odstaw na 5 minut. Drożdże muszą się rozpuścić.
Etap 2 /8
Ubij jajka w dużym pojemniku. Dodaj mleko, mleko skondensowane, pozostały cukier, roztopione masło i sól. Dobrze wymieszaj.
Etap 3 /8
Dodaj mieszankę drożdżową do mieszanki jajeczno-mlecznej. Stopniowo dodawaj mąkę, aż uzyskasz gładkie ciasto.
Etap 4 /8
Zagniataj ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia w przykrytym ściereczką pojemniku w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość.
Etap 5 /8
Używając rękawa cukierniczego, uformuj małe kulki na płycie wyłożonej papierem do pieczenia. Ułóż je w odpowiednich odstępach.
Etap 6 /8
Rozpocznij proces gotowania.
Etap 7 /8
Możesz przygotować w kilku porcjach.
Etap 8 /8
Piecz portugalskie pączki, aż będą złocistobrązowe. Uważaj, aby się nie przypaliły. Obtocz w cukrze i podawaj na gorąco!