Marchewkowy falafel w sosie z pasty sezamowej - przepisy EASY FRY GRILL & STEAM 3 in 1 | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Marchewkowy falafel w sosie z pasty sezamowej

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 22 min.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    7 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

8 osób

  • 125 g Sucha ciecierzyca

  • 2 łyżka Pietruszka

  • 2 łyżka Świeża kolendra

  • 1 goździk Czosnek

  • 1 Duża cebula

  • 10 g Mąka kukurydziana

  • 1 łyżeczka Mielona kolendra

  • 0.5 łyżeczka Mielony cynamon

  • 0.5 łyżeczka Mielony kmin rzymski

  • 0.5 łyżeczka Papryka

  • 50 g Marchew

  • 0.5 łyżeczka Soda oczyszczona

  • 1 łyżeczka Sól

  • Aby przyrządzić sos z pasty sezamowej:

  • 2 łyżka Pasta sezamowa

  • 4 łyżka Woda

  • 2 łyżka Sok z cytryny

  • 1 goździk Czosnek

  • 1 szczypta Sól

Czas przygotowania

Etap 1 /9

Dzień wcześniej wsyp ciecierzycę do miski, zalej ją zimną wodą i pozostaw na noc do namoczenia.

  • 125g Sucha ciecierzyca

Etap 2 /9

Następnego dnia odsącz ciecierzycę i dokładnie wysusz ściereczką. Jeśli masz czas, możesz ją położyć na ściereczce i poczekać, aż sama wyschnie.

Etap 3 /9

Zerwij liście pietruszki i kolendry. Obierz czosnek i cebulę, pokrój na kawałki.

  • 2łyżka Pietruszka
  • 2łyżka Świeża kolendra
  • 1goździk Czosnek
  • 1 Duża cebula

Etap 4 /9

Włóż ciecierzycę, zioła, czosnek i cebulę do blendera. Miksuj, aż powstanie ciasto lepiące się między palcami. Nie przesadzaj z miksowaniem, w cieście powinny być widoczne małe kawałki.

Etap 5 /9

Wlej masę do dużej misy. Dodaj mąkę kukurydzianą, kolendrę, cynamon, kmin rzymski, paprykę, sodę oczyszczoną i sól.

  • 10g Mąka kukurydziana
  • 1łyżeczka Mielona kolendra
  • 0.5łyżeczka Mielony cynamon
  • 0.5łyżeczka Mielony kmin rzymski
  • 0.5łyżeczka Papryka
  • 0.5łyżeczka Soda oczyszczona
  • 1łyżeczka Sól

Etap 6 /9

Drobno zetrzyj marchewkę i dodaj do miski. Dokładnie wymieszaj.

  • 50g Marchew

Etap 7 /9

Ściśnij masę w rękach, aby uformować kulki lub paszteciki o wadze ok. 40 g.

Etap 8 /9

Włóż je do Easy Fry. Rozpyl trochę neutralnego oleju, włącz tryb Manualny i piecz przez 7 minut w temperaturze 190°C.

Etap 9 /9

Przyrządź sos z pasty sezamowej. Wyciśnij ząbek czosnku i wrzuć do miski. Dodaj pastę sezamową, wodę, sok z cytryny i szczyptę soli. Ubijaj, aż powstanie gładki krem.

  • 2łyżka Pasta sezamowa
  • 4łyżka Woda
  • 2łyżka Sok z cytryny
  • 1goździk Czosnek
  • 1szczypta Sól