Marchewkowy falafel w sosie z pasty sezamowej
- Całkowity czas 22 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 7 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
8 osób
125 g Sucha ciecierzyca
2 łyżka Pietruszka
2 łyżka Świeża kolendra
1 goździk Czosnek
1 Duża cebula
10 g Mąka kukurydziana
1 łyżeczka Mielona kolendra
0.5 łyżeczka Mielony cynamon
0.5 łyżeczka Mielony kmin rzymski
0.5 łyżeczka Papryka
50 g Marchew
0.5 łyżeczka Soda oczyszczona
1 łyżeczka Sól
Aby przyrządzić sos z pasty sezamowej:
2 łyżka Pasta sezamowa
4 łyżka Woda
2 łyżka Sok z cytryny
1 goździk Czosnek
1 szczypta Sól
Czas przygotowania
Etap 1 /9
Dzień wcześniej wsyp ciecierzycę do miski, zalej ją zimną wodą i pozostaw na noc do namoczenia.
Etap 2 /9
Następnego dnia odsącz ciecierzycę i dokładnie wysusz ściereczką. Jeśli masz czas, możesz ją położyć na ściereczce i poczekać, aż sama wyschnie.
Etap 3 /9
Zerwij liście pietruszki i kolendry. Obierz czosnek i cebulę, pokrój na kawałki.
Etap 4 /9
Włóż ciecierzycę, zioła, czosnek i cebulę do blendera. Miksuj, aż powstanie ciasto lepiące się między palcami. Nie przesadzaj z miksowaniem, w cieście powinny być widoczne małe kawałki.
Etap 5 /9
Wlej masę do dużej misy. Dodaj mąkę kukurydzianą, kolendrę, cynamon, kmin rzymski, paprykę, sodę oczyszczoną i sól.
Etap 6 /9
Drobno zetrzyj marchewkę i dodaj do miski. Dokładnie wymieszaj.
Etap 7 /9
Ściśnij masę w rękach, aby uformować kulki lub paszteciki o wadze ok. 40 g.
Etap 8 /9
Włóż je do Easy Fry. Rozpyl trochę neutralnego oleju, włącz tryb Manualny i piecz przez 7 minut w temperaturze 190°C.
Etap 9 /9
Przyrządź sos z pasty sezamowej. Wyciśnij ząbek czosnku i wrzuć do miski. Dodaj pastę sezamową, wodę, sok z cytryny i szczyptę soli. Ubijaj, aż powstanie gładki krem.