Maxi ciasteczko z nadzieniem karmelowym - przepisy Cake Factory | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Maxi ciasteczko z nadzieniem karmelowym

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 30 min.
  • Czas przygotowania
    10 min.
  • Gotowanie
    20 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

2 porcje

  • 2 Żółtko

  • 4 Ekstrakt waniliowy

  • Proszek do pieczenia

  • 140 g Mąka

  • 60 g Cukier trzcinowy

  • 60 g Masło

  • 2 szczypta Sól morska Fleur de sel

  • 40 g Rozgniecione orzechy pekan

  • Lody waniliowe

  • 80 g Solony karmel lub dulce de leche

Czas przygotowania

Etap 1 /9

Wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia w misce, a następnie odłóż na bok.

  • łyżeczka Proszek do pieczenia
  • 140g Mąka

Etap 2 /9

Wymieszaj masło, sól i cukier w innej misce.

  • 60g Cukier trzcinowy
  • 60g Masło
  • 2szczypta Sól morska Fleur de sel

Etap 3 /9

Dodaj jajko i ekstrakt z wanilii. Dobrze wymieszaj.

  • 2 Żółtko
  • 4 Ekstrakt waniliowy

Etap 4 /9

Dodaj mąkę i proszek do pieczenia, następnie rozdrobnione orzechy pekan i starannie wymieszaj łopatką. Uformuj kulę ciasta i odłóż do lodówki na 30 minut.

  • 40g Rozgniecione orzechy pekan

Etap 5 /9

Po wyjęciu z lodówki podziel ciasto na ciastka na połowę. Połowę ciasta rozwałkuj i rozłóż na spodzie okrągłej formy tak, aby miało ono około 0,5 cm grubości.

Etap 6 /9

Na środek ciastka rozłóż solony karmel tak, aby miał około 6 cm średnicy.

  • 80g Solony karmel lub dulce de leche

Etap 7 /9

Karmel przykryj drugą połową ciasta, rozwałkowanego do grubości 0,5 cm. Sklej ciasta po bokach, aby ciasteczko było zamknięte.

Etap 8 /9

Uruchom zgodnie z programem i podanym czasem. Powtórz poprzednie etapy, aby przygotować kolejne porcje.

Etap 9 /9

Przed wyjęciem z formy pozostaw do ostygnięcia, podawaj z gałką lodów waniliowych.

  • Lody waniliowe