Morele pod kruszonką
- Całkowity czas 0 min.
- 0 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
1 kg Moreli
20 g Mąki ziemniaczanej
300 g Cukru
300 g Mąki pszennej
300 g Masła
Proszek do pieczenia
200 g Śmietany 22%
1 Cytryny
Akcesoria
Snacking & Baking akcesoria
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Mąkę, cukier i masło w równych proporcjach wraz z łyżeczką proszku do pieczenia i startą skórką z cytryny wyrabiamy na jednolitą masę.
Etap 2 /5
Morele dzielimy na pół, wyciągamy pestki i mieszamy z dwiema łyżkami cukru i mąką ziemniaczaną. Dokładnie obtaczamy. Wykładamy w brytfance.
Etap 3 /5
Kruszonkę delikatnie rozwałkowujemy między arkuszami papieru do pieczenia, tak aby pokryła całą warstwę moreli. Wykładamy rozwałkowane ciasto na wierzch brytfanny, przykrywając morele.
Etap 4 /5
Ustawiamy tryb ręczny: 210°C, 40 minut.
Etap 5 /5
Gotowe morele pod kruszonką nakładamy łyżką do miseczek i serwujemy, np. z jogurtem lub kwaśną śmietaną.