Morele pod kruszonką - przepisy Optigrill Elite | Tefal
Jurek Sobieniak
Przepis według Jurek Sobieniak

Morele pod kruszonką

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 0 min.
  • Czas przygotowania
    0 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

6 osób

  • 1 kg Moreli

  • 20 g Mąki ziemniaczanej

  • 300 g Cukru

  • 300 g Mąki pszennej

  • 300 g Masła

  • Proszek do pieczenia

  • 200 g Śmietany 22%

  • 1 Cytryny

Akcesoria

  • Snacking & Baking akcesoria
    Snacking & Baking akcesoria

Czas przygotowania

Etap 1 /5

Mąkę, cukier i masło w równych proporcjach wraz z łyżeczką proszku do pieczenia i startą skórką z cytryny wyrabiamy na jednolitą masę.

Etap 2 /5

Morele dzielimy na pół, wyciągamy pestki i mieszamy z dwiema łyżkami cukru i mąką ziemniaczaną. Dokładnie obtaczamy. Wykładamy w brytfance.

  • Snacking & Baking akcesoria

Etap 3 /5

Kruszonkę delikatnie rozwałkowujemy między arkuszami papieru do pieczenia, tak aby pokryła całą warstwę moreli. Wykładamy rozwałkowane ciasto na wierzch brytfanny, przykrywając morele.

Etap 4 /5

Ustawiamy tryb ręczny: 210°C, 40 minut.

Etap 5 /5

Gotowe morele pod kruszonką nakładamy łyżką do miseczek i serwujemy, np. z jogurtem lub kwaśną śmietaną.