Mucenici (rumuńskie wypieki)
- Całkowity czas 2 godz. 44 min.
- 35 min.
Czas przygotowania - 24 min.
Gotowanie - 1 godz. 45 min.
Studzenie
Kompatybilne urządzenia (2)
Składniki
2 porcje
140 g mleko
1 łyżeczka Suszone drożdże piekarskie
2 łyżeczka Cukier drobny
300 g Zwykła biała mąka
6 szczypta Sól
26 g Zmiękczone masło
1 jajko
1 cytryna
2 łyżeczka Olej arachidowy (lub słonecznikowy)
100 g Miód
60 g Posiekane orzechy
160 ml Woda
80 g Cukier
1 goździk Wanilia
1 cytryna
180 g Orzechy włoskie
30 g Cukier drobny
50 ml mleko
4 łyżka syrop klonowy
Akcesoria
Nieprzywierająca forma
Czas przygotowania
Etap 1 /13
Podgrzej mleko w kuchence mikrofalowej (do temperatury 38°C–40°C, uważaj, aby mleko nie było zbyt gorące, ponieważ może to spowodować dezaktywację drożdży). Drożdże umieścić w małej misce wraz z mlekiem i cukrem, aby nawodnić drożdże. Wymieszaj razem. Pozostaw na 5 minut.
Etap 2 /13
Do dużej miski wsyp mąkę i zrób wgłębienie. Dodaj olej, sól, połowę ubitego jajka oraz mieszaninę mleka i drożdży. Ugniataj ręcznie przez 1 minutę.
Etap 3 /13
Zmiękcz masło: wyjmij je z lodówki 1 godzinę wcześniej lub włóż do kuchenki mikrofalowej na 20 sekund. Dodaj masło i zagniataj ciasto, aż dobrze się połączy, przez około 1 minutę.
Etap 4 /13
Ciasto przykryj czystą ściereczką i odstaw na 2 godziny w temperaturze pokojowej.
Etap 5 /13
Wyjmij ciasto z miski. Złóż ciasto, chwytając końce i ciągnąc je do środka, tworząc kulę (w sumie zrób 12 płatków). Pozostaw do wyrośnięcia na okres od 1 godziny do 1 godziny i 20 minut.
Etap 6 /13
W międzyczasie zmiksuj lub posiekaj orzechy i wymieszaj z cukrem pudrem, mlekiem i syropem klonowym. Przykryj folią spożywczą i odłóż na bok.
Etap 7 /13
Wyjmij ciasto, ugniataj je lekko i pokrój na 10 równych kawałków (około 53-54 g), z których uformuj kulki.
Etap 8 /13
Pastę orzechową podziel na 10 równych części i każdą zwiń w rulon.
Etap 9 /13
Za pomocą wałka do ciasta rozwałkuj ciasto na paski o długości około 20 cm i szerokości 4 cm. Z pasty orzechowej uformuj kiełbaskę i umieść ją na jednym końcu paska ciasta. Rozwałkuj ciasto, aby przykryć pastę orzechową. Rozwałkuj wałek ciasta tak, aby pasta orzechowa była równomiernie rozłożona. Zamknij oba końce, aby utworzyć okrąg, a następnie przekręć go, aby utworzyć cyfrę 8. Umieść bułki w blaszce Cake Factory, przykryj i pozostaw do wyrośnięcia, aż ciasto narośnie (około 30 minut w łagodnym pomieszczeniu).
Etap 10 /13
Posmaruj bułki pozostałym ubitym jajkiem. Włóż formę do urządzenia i piecz przez wskazany czas.
Etap 11 /13
W międzyczasie przygotuj syrop, gotując w rondlu wodę z cukrem, wanilią i skórką cytrynową przez 5 minut.
Etap 12 /13
Po upieczeniu bułek wlej syrop do formy, bułki namocz ze wszystkich stron i ułóż na kratce.
Etap 13 /13
Gdy bułki ostygną, lekko podgrzej miód, aby go upłynnić i posmaruj nim bułki. Posyp pokruszonymi orzechami.