Mucenici (rumuńskie wypieki) - przepisy Cake Factory Délices | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Mucenici (rumuńskie wypieki)

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 2 godz. 44 min.
  • Czas przygotowania
    35 min.
  • Gotowanie
    24 min.
  • Studzenie
    1 godz. 45 min.

Składniki

2 porcje

  • 140 g mleko

  • 1 łyżeczka Suszone drożdże piekarskie

  • 2 łyżeczka Cukier drobny

  • 300 g Zwykła biała mąka

  • 6 szczypta Sól

  • 26 g Zmiękczone masło

  • 1 jajko

  • 1 cytryna

  • 2 łyżeczka Olej arachidowy (lub słonecznikowy)

  • 100 g Miód

  • 60 g Posiekane orzechy

  • 160 ml Woda

  • 80 g Cukier

  • 1 goździk Wanilia

  • 1 cytryna

  • 180 g Orzechy włoskie

  • 30 g Cukier drobny

  • 50 ml mleko

  • 4 łyżka syrop klonowy

Akcesoria

  • Nieprzywierająca forma
    Nieprzywierająca forma

Czas przygotowania

Etap 1 /13

Podgrzej mleko w kuchence mikrofalowej (do temperatury 38°C–40°C, uważaj, aby mleko nie było zbyt gorące, ponieważ może to spowodować dezaktywację drożdży). Drożdże umieścić w małej misce wraz z mlekiem i cukrem, aby nawodnić drożdże. Wymieszaj razem. Pozostaw na 5 minut.

  • 140g mleko
  • 1łyżeczka Suszone drożdże piekarskie
  • 2łyżeczka Cukier drobny

Etap 2 /13

Do dużej miski wsyp mąkę i zrób wgłębienie. Dodaj olej, sól, połowę ubitego jajka oraz mieszaninę mleka i drożdży. Ugniataj ręcznie przez 1 minutę.

  • 300g Zwykła biała mąka
  • 1 jajko
  • 2łyżeczka Olej arachidowy (lub słonecznikowy)

Etap 3 /13

Zmiękcz masło: wyjmij je z lodówki 1 godzinę wcześniej lub włóż do kuchenki mikrofalowej na 20 sekund. Dodaj masło i zagniataj ciasto, aż dobrze się połączy, przez około 1 minutę.

  • 26g Zmiękczone masło

Etap 4 /13

Ciasto przykryj czystą ściereczką i odstaw na 2 godziny w temperaturze pokojowej.

Etap 5 /13

Wyjmij ciasto z miski. Złóż ciasto, chwytając końce i ciągnąc je do środka, tworząc kulę (w sumie zrób 12 płatków). Pozostaw do wyrośnięcia na okres od 1 godziny do 1 godziny i 20 minut.

Etap 6 /13

W międzyczasie zmiksuj lub posiekaj orzechy i wymieszaj z cukrem pudrem, mlekiem i syropem klonowym. Przykryj folią spożywczą i odłóż na bok.

  • 180g Orzechy włoskie
  • 30g Cukier drobny
  • 50ml mleko
  • 4łyżka syrop klonowy

Etap 7 /13

Wyjmij ciasto, ugniataj je lekko i pokrój na 10 równych kawałków (około 53-54 g), z których uformuj kulki.

Etap 8 /13

Pastę orzechową podziel na 10 równych części i każdą zwiń w rulon.

Etap 9 /13

Za pomocą wałka do ciasta rozwałkuj ciasto na paski o długości około 20 cm i szerokości 4 cm. Z pasty orzechowej uformuj kiełbaskę i umieść ją na jednym końcu paska ciasta. Rozwałkuj ciasto, aby przykryć pastę orzechową. Rozwałkuj wałek ciasta tak, aby pasta orzechowa była równomiernie rozłożona. Zamknij oba końce, aby utworzyć okrąg, a następnie przekręć go, aby utworzyć cyfrę 8. Umieść bułki w blaszce Cake Factory, przykryj i pozostaw do wyrośnięcia, aż ciasto narośnie (około 30 minut w łagodnym pomieszczeniu).

Etap 10 /13

Posmaruj bułki pozostałym ubitym jajkiem. Włóż formę do urządzenia i piecz przez wskazany czas.

Etap 11 /13

W międzyczasie przygotuj syrop, gotując w rondlu wodę z cukrem, wanilią i skórką cytrynową przez 5 minut.

  • 160ml Woda
  • 80g Cukier
  • 1goździk Wanilia
  • 1 cytryna

Etap 12 /13

Po upieczeniu bułek wlej syrop do formy, bułki namocz ze wszystkich stron i ułóż na kratce.

Etap 13 /13

Gdy bułki ostygną, lekko podgrzej miód, aby go upłynnić i posmaruj nim bułki. Posyp pokruszonymi orzechami.

  • 100g Miód
  • 60g Posiekane orzechy