OBIAD U DZIADA - Bitki z karkówki w jarzynach z miodową nutą
- Całkowity czas 1 godz. 25 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 55 min.
Gotowanie - 10 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
6 plastrów karkówki
3 cebule
3 marchewki
1 por (biała część)
1 ćwiartka selera
3 papryki słodkie (czerwona, żółta i zielona)
3 ząbki czosnku
2 łyżka miodu
1 łyżka sproszkowanej papryki słodkiej
1 łyżeczka sproszkowanej papryki ostrej
sól
pieprz
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
5 łyżka mąki
8 łyżeczka oleju rzepakowego
350 ml wywaru rosołowego drobiowego
Czas przygotowania
Etap 1 /11
Rozbij lekko tłuczkiem plastry karkówki.
Etap 2 /11
Posól rozbite plastry karkówki z jednej strony, a z drugiej popieprz. Następnie oprósz je z obu stron sproszkowaną papryką i odstaw do czasu przygotowanie pozostałych składników.
Etap 3 /11
Obierz cebulę i plokrój ją w piórka. Umyj por i pokrój go w talarki (tylko białą część).
Etap 4 /11
Obierz i umyj marchew oraz ćwiartkę selera, a następnie zetrzyj te warzywa na tarce o grubych oczkach.
Etap 5 /11
Obierz i umyj papryki, a następnie pokrój je na grubą kostkę.
Etap 6 /11
Obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę.
Etap 7 /11
Oprósz każdy plaster karkówki mąką. Wlej do Cook 4 me 2 łyżeczki oleju i po podgrzaniu smaż plastry karkówki z obu stron (po 2 szt.) przez 5 min. (przed smażeniem kolejnych plastrów dodaj każdorazowo 2 łyżeczki oleju). Po usmażeniu wyjmuj plastry karkówki z Cook 4 Me i odstawiaj na bok do chwili zakończenia obróbki termicznej kolejnych składników.
Etap 8 /11
Wlej do Cook 4 Me 2 łyżeczki oleju i po podgrzaniu włóż cebulę i dodaj sprasowany czosnek. Smaż mieszając od czasu do czasu. W połowie smażenia lekko posól. Smaż 10 min.
Etap 9 /11
Dodaj do Cook 4 Me por, marchewkę oraz seler i smaż kolejne 10 min. W połowie smażenia ponownie lekko posól. Pod koniec oprósz całość sproszkowaną papryką (ostrą).
Etap 10 /11
Włóż do Cook 4 Me podsmażoną karkówkę, pokrojoną paprykę słodką, dodaj 2 łyżki miodu, 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego i wlej 350 ml wywaru rosołowego drobiowego. Gotuj pod ciśnieniem 20 min.
Etap 11 /11
Po rozaczelnieniu Cook 4 Me utrzymuj ciepło. Podawaj z ziemniakami, kaszą, ryżem lub z makaronem i ulubioną surówką. SMACZNEGO !