OBIAD U DZIADA - Bitki z karkówki w jarzynach z miodową nutą
Przepis według DZIAD

OBIAD U DZIADA - Bitki z karkówki w jarzynach z miodową nutą

Review 5 stars (average)

5/5 -

  • Całkowity czas 1 godz. 25 min.
  • Czas przygotowania
    20 min.
  • Gotowanie
    55 min.
  • Studzenie
    10 min.

Składniki

6 osób

  • 6 plastrów karkówki

  • 3 cebule

  • 3 marchewki

  • 1 por (biała część)

  • 1 ćwiartka selera

  • 3 papryki słodkie (czerwona, żółta i zielona)

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 łyżka miodu

  • 1 łyżka sproszkowanej papryki słodkiej

  • 1 łyżeczka sproszkowanej papryki ostrej

  • sól

  • pieprz

  • 3 liście laurowe

  • 5 ziaren ziela angielskiego

  • 5 łyżka mąki

  • 8 łyżeczka oleju rzepakowego

  • 350 ml wywaru rosołowego drobiowego

Czas przygotowania

Etap 1 /11

Rozbij lekko tłuczkiem plastry karkówki.

  • 6 plastrów karkówki

Etap 2 /11

Posól rozbite plastry karkówki z jednej strony, a z drugiej popieprz. Następnie oprósz je z obu stron sproszkowaną papryką i odstaw do czasu przygotowanie pozostałych składników.

  • 6 plastrów karkówki
  • 1łyżka sproszkowanej papryki słodkiej
  • sól
  • pieprz

Etap 3 /11

Obierz cebulę i plokrój ją w piórka. Umyj por i pokrój go w talarki (tylko białą część).

  • 3 cebule
  • 1 por (biała część)

Etap 4 /11

Obierz i umyj marchew oraz ćwiartkę selera, a następnie zetrzyj te warzywa na tarce o grubych oczkach.

  • 3 marchewki
  • 1 ćwiartka selera

Etap 5 /11

Obierz i umyj papryki, a następnie pokrój je na grubą kostkę.

  • 3 papryki słodkie (czerwona, żółta i zielona)

Etap 6 /11

Obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę.

  • 3 ząbki czosnku

Etap 7 /11

Oprósz każdy plaster karkówki mąką. Wlej do Cook 4 me 2 łyżeczki oleju i po podgrzaniu smaż plastry karkówki z obu stron (po 2 szt.) przez 5 min. (przed smażeniem kolejnych plastrów dodaj każdorazowo 2 łyżeczki oleju). Po usmażeniu wyjmuj plastry karkówki z Cook 4 Me i odstawiaj na bok do chwili zakończenia obróbki termicznej kolejnych składników.

  • 6 plastrów karkówki
  • 5łyżka mąki
  • 8łyżeczka oleju rzepakowego

Etap 8 /11

Wlej do Cook 4 Me 2 łyżeczki oleju i po podgrzaniu włóż cebulę i dodaj sprasowany czosnek. Smaż mieszając od czasu do czasu. W połowie smażenia lekko posól. Smaż 10 min.

  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • 8łyżeczka oleju rzepakowego

Etap 9 /11

Dodaj do Cook 4 Me por, marchewkę oraz seler i smaż kolejne 10 min. W połowie smażenia ponownie lekko posól. Pod koniec oprósz całość sproszkowaną papryką (ostrą).

  • 3 cebule
  • 3 marchewki
  • 1 por (biała część)
  • 1 ćwiartka selera
  • 3 ząbki czosnku
  • 1łyżeczka sproszkowanej papryki ostrej
  • sól

Etap 10 /11

Włóż do Cook 4 Me podsmażoną karkówkę, pokrojoną paprykę słodką, dodaj 2 łyżki miodu, 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego i wlej 350 ml wywaru rosołowego drobiowego. Gotuj pod ciśnieniem 20 min.

  • 6 plastrów karkówki
  • 3 cebule
  • 3 marchewki
  • 1 por (biała część)
  • 1 ćwiartka selera
  • 3 papryki słodkie (czerwona, żółta i zielona)
  • 3 ząbki czosnku
  • 2łyżka miodu
  • 1łyżka sproszkowanej papryki słodkiej
  • 1łyżeczka sproszkowanej papryki ostrej
  • sól
  • pieprz
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5łyżka mąki
  • 8łyżeczka oleju rzepakowego
  • 350ml wywaru rosołowego drobiowego

Etap 11 /11

Po rozaczelnieniu Cook 4 Me utrzymuj ciepło. Podawaj z ziemniakami, kaszą, ryżem lub z makaronem i ulubioną surówką. SMACZNEGO !

  • 6 plastrów karkówki
  • 3 cebule
  • 3 marchewki
  • 1 por (biała część)
  • 1 ćwiartka selera
  • 3 papryki słodkie (czerwona, żółta i zielona)
  • 3 ząbki czosnku
  • 2łyżka miodu
  • 1łyżka sproszkowanej papryki słodkiej
  • 1łyżeczka sproszkowanej papryki ostrej
  • sól
  • pieprz
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5łyżka mąki
  • 8łyżeczka oleju rzepakowego
  • 350ml wywaru rosołowego drobiowego