OBIAD U DZIADA - Góralska kwaśnica na żeberkach, boczku i kiełbasie - przepisy Cookeo V3 | Tefal
Przepis według DZIAD

OBIAD U DZIADA - Góralska kwaśnica na żeberkach, boczku i kiełbasie

Review 5 stars (average)

5/5 -

  • Całkowity czas 1 godz. 30 min.
  • Czas przygotowania
    30 min.
  • Gotowanie
    1 godz.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

6 osób

  • 0.5 kg żeberek wieprzowych (pasek)

  • 200 g wędzonego boczku

  • 2 pęta kiełbasy śląskiej

  • 0.5 kg kapusty kiszonej

  • 1 marchewka

  • 1 pietruszka (korzeń)

  • 1 por (biała część)

  • 1 ćwiartka selera

  • 1 cebula

  • 6 ziemniaków

  • 2 ząbki czosnku

  • 4 łyżeczka soli

  • 4 szczypta pieprzu

  • 3 szczypta sproszkowanej papryki (słodkiej)

  • 3 szczypta sproszkowanego czosnku

  • 4 liście laurowe

  • 8 ziaren ziela angielskiego

  • 2 łyżeczka cukru

  • 4 łyżka oleju rzepakowego

  • 6 łyżka mąki

  • 2.5 l wody

Czas przygotowania

Etap 1 /11

Umyj żeberka, pokrój je na 6 porcji tak, aby na każdą z nich przypadała jedna kostka. Pokrojone żeberka przypraw solą, pieprzem, sproszkowaną papryką i sproszkowanym czosnkiem, a następnie odstaw do czasu przygotowania pozostałych składników.

Etap 2 /11

Pokrój boczek w kostkę.

Etap 3 /11

Przekrój każde pęto kiełbasy wzdłuż na pół i pokrój je w talarki.

Etap 4 /11

Obierz i umyj marchewkę, pietruszkę, seler, por, cebulę i ziemniaki. Następnie zetrzyj marchewkę na tarce o grubych oczkach, a ziemniaki pokrój w kostkę.

Etap 5 /11

Obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę.

Etap 6 /11

Opłucz pod bieżącą wodą kapustę (intensywność kwaśnego smaku pozostaw wg. uznania) i wyciśnij. Następnie pokrój ją na mniejsze fragmenty.

Etap 7 /11

Wlej do Cook4Me 4 łyżki oleju. Podczas podgrzewania obtocz w mące każdą porcję żeberek. Po podgrzaniu oleju umieść żeberka w Cook4Me i smaż przez 15 min. obracając z każdej strony. Po upływie czasu smażenia wyjmij żeberka z Cook4Me.

Etap 8 /11

Umieść w Cook4Me pokrojony boczek oraz kiełbasę. Smaż przez 5 min. mieszając od czasu do czasu. W połowie czasu smażenia dodaj sprasowany czosnek.

Etap 9 /11

Umieść ponownie w Cook4Me żeberka, dodaj kapustę, startą marchewkę, pietruszkę, por, seler, cebulę, liście laurowe i ziarna ziela angielskiego. Zalej całość wodą dodając dwie płaskie łyżeczki soli. Gotuj pod wysokim ciśnieniem przez 30 min.

Etap 10 /11

Po rozszczelnieniu usuń z Cook4Me pietruszkę, por, seler i cebulę. Dodaj pokrojone ziemniaki i gotuj pod niskim ciśnieniem 10 min.

Etap 11 /11

Po rozszczelnieniu przypraw zupę odrobiną pieprzu i cukru (wg. uznania - aby uzyskać winny smak wywaru).