OBIAD U DZIADA - Staropolski krupnik na wędzonce
- Całkowity czas 1 godz. 4 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 44 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
300 g wędzonego chudego boczku
1 porcja rosołowa (wołowa)
1 pietruszka (korzeń)
1 pietruszka (natka)
3 marchewki
1 cebula
1 por
1 ćwiartka selera
6 ziemniaków
2 ząbki czosnku
300 g pęczaku jęczmiennego (suchego)
5 ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe
3 łyżeczka soli
1 szczypta pieprzu
1 łyżeczka oleju rzepakowego
3 l wody
Czas przygotowania
Etap 1 /11
Obierz i umyj pietruszkę (korzeń), marchewki, cebulę, por, seler, ziemniaki i czosnek.
Etap 2 /11
Przekrój marchewki wzdłóż i pokrój na talarki.
Etap 3 /11
Pokrój por na talarki.
Etap 4 /11
Pokrój ziemniaki na kostkę.
Etap 5 /11
Przeciśnij czosnek przez praskę.
Etap 6 /11
Pokrój boczek na drobną kostkę.
Etap 7 /11
Umyj porcję rosołową.
Etap 8 /11
Wlej do Cook4Me łyżeczkę oleju. Po podgrzaniu dodaj pokrojony boczek i smaż przez 4 min. W połowie czasu smażenia dodaj czosnek.
Etap 9 /11
Umieść w Cook4Me porcję rosołową, pietruszkę (korzeń), pokrojoną marchewkę, cebulę, pokrojony por i seler. Wsyp pęczak, dodaj ziele angielskie, liście laurowe i sól. Zalej następnie całość wodą i gotuj pod ciśnieniem 20 min. Podczas gotowania oberwij z natki pietruszki liście.
Etap 10 /11
Po rozszczelnieniu Cook4Me wyjmij z wywaru porcję rosołową, cebulę, pietruszkę (korzeń) i seler. Dodaj ziemniaki oraz liście pietruszki (natka). Gotuj pod niskim ciśnieniem 20 min.
Etap 11 /11
Po rozszczelnieniu Cook4Me przypraw zupę szczyptą pieprzu.