OBIAD U DZIADA - Staropolski krupnik na wędzonce - przepisy Cookeo V3 | Tefal
Przepis według DZIAD

OBIAD U DZIADA - Staropolski krupnik na wędzonce

Review 5 stars (average)

5/5 -

  • Całkowity czas 1 godz. 4 min.
  • Czas przygotowania
    20 min.
  • Gotowanie
    44 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

6 osób

  • 300 g wędzonego chudego boczku

  • 1 porcja rosołowa (wołowa)

  • 1 pietruszka (korzeń)

  • 1 pietruszka (natka)

  • 3 marchewki

  • 1 cebula

  • 1 por

  • 1 ćwiartka selera

  • 6 ziemniaków

  • 2 ząbki czosnku

  • 300 g pęczaku jęczmiennego (suchego)

  • 5 ziaren ziela angielskiego

  • 3 liście laurowe

  • 3 łyżeczka soli

  • 1 szczypta pieprzu

  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego

  • 3 l wody

Czas przygotowania

Etap 1 /11

Obierz i umyj pietruszkę (korzeń), marchewki, cebulę, por, seler, ziemniaki i czosnek.

  • 1 pietruszka (korzeń)
  • 3 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 por
  • 1 ćwiartka selera
  • 6 ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku

Etap 2 /11

Przekrój marchewki wzdłóż i pokrój na talarki.

  • 3 marchewki

Etap 3 /11

Pokrój por na talarki.

  • 1 por

Etap 4 /11

Pokrój ziemniaki na kostkę.

  • 6 ziemniaków

Etap 5 /11

Przeciśnij czosnek przez praskę.

  • 2 ząbki czosnku

Etap 6 /11

Pokrój boczek na drobną kostkę.

  • 300g wędzonego chudego boczku

Etap 7 /11

Umyj porcję rosołową.

  • 1 porcja rosołowa (wołowa)

Etap 8 /11

Wlej do Cook4Me łyżeczkę oleju. Po podgrzaniu dodaj pokrojony boczek i smaż przez 4 min. W połowie czasu smażenia dodaj czosnek.

  • 300g wędzonego chudego boczku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1łyżeczka oleju rzepakowego

Etap 9 /11

Umieść w Cook4Me porcję rosołową, pietruszkę (korzeń), pokrojoną marchewkę, cebulę, pokrojony por i seler. Wsyp pęczak, dodaj ziele angielskie, liście laurowe i sól. Zalej następnie całość wodą i gotuj pod ciśnieniem 20 min. Podczas gotowania oberwij z natki pietruszki liście.

  • 300g wędzonego chudego boczku
  • 1 porcja rosołowa (wołowa)
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • 1 pietruszka (natka)
  • 3 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 por
  • 1 ćwiartka selera
  • 2 ząbki czosnku
  • 300g pęczaku jęczmiennego (suchego)
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 3łyżeczka soli
  • 1łyżeczka oleju rzepakowego
  • 3l wody

Etap 10 /11

Po rozszczelnieniu Cook4Me wyjmij z wywaru porcję rosołową, cebulę, pietruszkę (korzeń) i seler. Dodaj ziemniaki oraz liście pietruszki (natka). Gotuj pod niskim ciśnieniem 20 min.

  • 300g wędzonego chudego boczku
  • 1 pietruszka (natka)
  • 3 marchewki
  • 6 ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • 300g pęczaku jęczmiennego (suchego)
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 3łyżeczka soli
  • 1łyżeczka oleju rzepakowego
  • 3l wody

Etap 11 /11

Po rozszczelnieniu Cook4Me przypraw zupę szczyptą pieprzu.

  • 300g wędzonego chudego boczku
  • 1 pietruszka (natka)
  • 3 marchewki
  • 6 ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • 300g pęczaku jęczmiennego (suchego)
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 3łyżeczka soli
  • 1szczypta pieprzu
  • 1łyżeczka oleju rzepakowego
  • 3l wody