Orientalny kurczak z warzywami
- Całkowity czas 5 min.
- 5 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
800 g Kurczaka
100 g Marchewki
160 g Cebuli
250 g Szparagów
250 g Pieczarek
130 g Różyczek brokuła
2 Woreczki ryżu długoziarnistego
4 łyżka Skrobi ziemniaczanej
11 łyżka Sosu sojowego
4 łyżka Miodu płynnego
3 łyżeczka Czosnku granulowanego
1 łyżeczka Garam masala
1 łyżeczka Gałki muszkatołowej
2 łyżeczka Imbiru
2 łyżka Oleju
Sezam
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Przygotuj składniki.
Etap 2 /6
Kurczaka pokroić w kostkę, cebulę w piórka, a marchewkę w paski za pomocą obieraczki do warzyw, brokuł rozdzielić na różyczki, a pieczarki pokroić w ćwiartki.
Etap 3 /6
Do miski wsypać 2 łyżki skrobi, wlać 3 łyżki sosu sojowego, 1 łyżkę miodu oraz doprawić 1 łyżeczką czosnku granulowanego. Dokładnie wymieszać i wlać 150 ml wody. Dodać kurczaka i dokładnie wymieszać, tak aby każdy kawałek mięsa był obtoczony.
Etap 4 /6
Do urządzenia wlać 2 łyżki oleju i podsmażać kurczaka przez 8 minut w trybie średnie smażenie, często mieszając.
Etap 5 /6
W misce połączyć 8 łyżek sosu sojowego, 2 łyżki miodu, 2 łyżeczki czosnku granulowanego, 1 łyżeczkę garam masala, 1 łyżeczkę gałki muszkatołowej i 1 łyżeczkę imbiru. Dodać 2 łyżki skrobi oraz wlać 400 ml wody. Dokładnie wymieszać i przelać do urządzenia. Gotować w trybie mocne duszenie przez 15 minut.
Etap 6 /6
Podawać z ugotowanym ryżem.