Ostre briwaty z kurczakiem
- Całkowity czas 35 min.
- 25 min.
Czas przygotowania - 10 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
6 łyżka Oliwa z oliwek
3 Cebula
600 g Filet z kurczaka
3 łyżeczka Kumin
3 łyżeczka Papryka
1.5 łyżeczka Imbir
0.75 łyżeczka Cynamon
6 łyżka Świeża kolendra
12 Ciasto filo
Sól i pieprz
Czas przygotowania
Etap 1 /4
Podgrzej odrobinę oliwy z oliwek na patelni i smaż posiekaną cebulę, aż stanie się przezroczysta.
Etap 2 /4
Dodaj posiekane mięso kurczaka oraz przyprawy (kumin, paprykę, imbir, cynamon) i smaż, aż kurczak będzie całkowicie podsmażony. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj posiekaną świeżą kolendrę do mieszanki i pozostaw do ostygnięcia. Weź pół arkusza ciasta filo, umieść łyżkę mieszanki z kurczakiem na jednym końcu i złóż w trójkąt.
Etap 3 /4
Ułóż briwaty w urządzeniu z lekko naoliwioną płytą lub wyłożoną papierem do pieczenia. Rozpocznij proces pieczenia.
Etap 4 /4
Piecz (partiami, jeśli to konieczne), aż briwaty staną się złociste i chrupiące.