Pâté z tuńczyka z pumperniklem
- Całkowity czas 20 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 10 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
2 puszki tuńczyka w sosie własnym
1 jajko
1 łyżeczka soku z cytryny
1 szczypta soli
1 szczypta pieprzu zielonego (lub jaki masz)
8 kromek pumperniklu
1 łyżka szczypiorku
Akcesoria
Zestaw 6 werynek
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Tuńczyka odcedź z zalewy i włóż do naczynia. Dodaj sól, pieprz, sok z cytryny.
Etap 2 /5
Oddziel białko od żółtka. Żółtko dodaj do tuńczyka i przypraw, a miałko zostaw do następnego kroku. Masę z tuńczykiem zblenduj na gładko.
Etap 3 /5
Białko ubij na sztywną pianę. Dodaj do masy z tuńczyki i delikatnie wymieszaj.
Etap 4 /5
Masę przelej do 4 werynek i zamknij je wieczkami. Do urządzenia wlej szklankę wody, wstaw koszyk do gotowania na parze, a do niego warynki (cztery zmieszczą się bez problemu).
Etap 5 /5
Po ugotowaniu warynki wyjmij i zostaw do przestygnięcia. Podawaj posypane szczypiorkiem i z kromką pumpernikla.