Pâté z tuńczyka z pumperniklem - przepisy Cookeo V3 | Tefal
Przepis według Bartolomeo

Pâté z tuńczyka z pumperniklem

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 20 min.
  • Czas przygotowania
    10 min.
  • Gotowanie
    10 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym

  • 1 jajko

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

  • 1 szczypta soli

  • 1 szczypta pieprzu zielonego (lub jaki masz)

  • 8 kromek pumperniklu

  • 1 łyżka szczypiorku

Akcesoria

  • Zestaw 6 werynek
    Zestaw 6 werynek

Czas przygotowania

Etap 1 /5

Tuńczyka odcedź z zalewy i włóż do naczynia. Dodaj sól, pieprz, sok z cytryny.

  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 1łyżeczka soku z cytryny
  • 1szczypta soli
  • 1szczypta pieprzu zielonego (lub jaki masz)
  • 8 kromek pumperniklu
  • 1łyżka szczypiorku

Etap 2 /5

Oddziel białko od żółtka. Żółtko dodaj do tuńczyka i przypraw, a miałko zostaw do następnego kroku. Masę z tuńczykiem zblenduj na gładko.

  • 1 jajko

Etap 3 /5

Białko ubij na sztywną pianę. Dodaj do masy z tuńczyki i delikatnie wymieszaj.

  • 1 jajko

Etap 4 /5

Masę przelej do 4 werynek i zamknij je wieczkami. Do urządzenia wlej szklankę wody, wstaw koszyk do gotowania na parze, a do niego warynki (cztery zmieszczą się bez problemu).

  • Zestaw 6 werynek

Etap 5 /5

Po ugotowaniu warynki wyjmij i zostaw do przestygnięcia. Podawaj posypane szczypiorkiem i z kromką pumpernikla.

  • 8 kromek pumperniklu
  • 1łyżka szczypiorku