Paczuszki z tuńczykiem
- Całkowity czas 20 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 5 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
8 osób
8 liść Ciasto na brik
2 dawka Tuńczyk w wodzie źródlanej (320 g po odsączeniu)
100 g Kremowy ser do smarowania
Cytryna
10 g Pietruszka
1 Pomidor (100 g)
1 Szalotka
2 szczypta Sól
Pieprz
30 g Roztopione masło
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Drobno posiekaj pietruszkę.
Etap 2 /6
Potnij pomidory na plasterki o grubości 0,5 cm, wyjmij nasiona i pokrój plasterki w małą kostkę.
Etap 3 /6
Włóż tuńczyka do miski i rozgnieć widelcem. Dodaj serek śmietankowy, skórkę z cytryny, posiekana pietruszkę, kostki pomidorów i posiekaną szalotkę. Przypraw niewielką ilością soli i pieprzu. Dobrze wymieszaj, aby równo rozdzielić składniki.
Etap 4 /6
Na powierzchni roboczej rozwałkuj warstwę ciasta brik i wytnij kawałek w preferowanym kształcie (trójkąt, ciastko, rolada). Połóż czubatą łyżkę nadzienia (ok. 30 g) na warstwie ciasta. Zwiń ciasto w taki sposób, aby nadać mu pożądany kształt. Każdą paczuszkę posmaruj niewielką ilością masła.
Etap 5 /6
Umieść paczuszki na standardowej tacy i włóż je do Easy Fry. Ustaw program NUGGETSY i piecz przez 5 minut.
Etap 6 /6
Podawaj od razu. Przypraw solą i pieprzem i podawaj z sałatką oraz smacznym białym serem lub ziołowym sosem jogurtowym.