Panettone
Tefal
Przepis według Tefal

Panettone

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 7 godz. 45 min.
  • Czas przygotowania
    50 min.
  • Gotowanie
    50 min.
  • Studzenie
    6 godz. 5 min.

Składniki

8 osób

  • 650 g Mąka manitoba

  • 10 cl Woda

  • 20 g Suszone drożdże piwne

  • 3 Jajka

  • 2 Żółtka jaja

  • 130 g Drobny cukier do wypieków

  • 130 g Masło

  • 13 g Sól morska

  • 130 g Owoce kandyzowane (mix pomarańczy, cytryny, cedru)

  • 1 Pomarańcza

  • 1 Cytryna

  • 235 g Rodzynki

  • 20 cl Woda

  • 1 Białka jaja

  • 65 g Mąka migdałowa

  • 130 g Migdały w łupinie

  • 13 g Skrobia kukurydziana

  • 130 g Drobny cukier do wypieków

  • 10 cl Woda

Akcesoria

  • Hak do wyrabiania ciasta
    Hak do wyrabiania ciasta
  • Trzepaczka flex
    Trzepaczka flex

Czas przygotowania

Etap 1 /12

W misie robota umieść mąkę, dodaj drożdże piwne, cukier, miękkie masło pokrojone na małe kawałki, całe jajka, żółtko, startą skórkę z cytryny i pomarańczy oraz wodę. Naciśnij "Start".

  • 650g Mąka manitoba
  • 10cl Woda
  • 20g Suszone drożdże piwne
  • 3 Jajka
  • 2 Żółtka jaja
  • 130g Drobny cukier do wypieków
  • 130g Masło
  • 1 Pomarańcza
  • 1 Cytryna
  • Hak do wyrabiania ciasta

Etap 2 /12

Umieść rodzynki w osobnej misce z gorącą wodą i pozostaw na 5 minut, a następnie dobrze odsącz.

  • 235g Rodzynki
  • 20cl Woda

Etap 3 /12

Do misy robota dodaj rodzynki, sól i mix kandyzowanych owoców. Naciśnij "Start".

  • 13g Sól morska
  • 130g Owoce kandyzowane (mix pomarańczy, cytryny, cedru)
  • Hak do wyrabiania ciasta

Etap 4 /12

Wyjmij ciasto z misy i rozwałkuj je w ładny, okrągły kształt.

Etap 5 /12

Umieść ciasto z powrotem w misie i przykryj folią spożywczą. Odstaw w ciepłe miejsce na więcej niż 3 godziny.

Etap 6 /12

Wyjmij ciasto z misy robota i ponownie rozwałkuj, nadając mu okrągły kształt, a następnie przełóż do wysmarowanej tłuszczem okrągłej formy.

Etap 7 /12

Ciasto przykryj ściereczką kuchenną i odstaw na kolejne 3 godziny.

Etap 8 /12

W czystej misie robota umieść białko jaja, skrobię kukurydzianą, wodę, drobny cukier i mąkę migdałową. Naciśnij "Start".

  • 1 Białka jaja
  • 65g Mąka migdałowa
  • 13g Skrobia kukurydziana
  • 130g Drobny cukier do wypieków
  • 10cl Woda
  • Trzepaczka flex

Etap 9 /12

Rozgrzej piekarnik do 185 stopni.

Etap 10 /12

Szpatułką rozprowadź mieszankę na cieście. Całe migdały na wierzchu posyp cukrem pudrem.

  • 130g Migdały w łupinie

Etap 11 /12

Umieść formę na dolnej półce piekarnika i piecz przez 50 minut w temperaturze 185 stopni.

Etap 12 /12

Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.