Panettone
- Całkowity czas 7 godz. 45 min.
- 50 min.
Czas przygotowania - 50 min.
Gotowanie - 6 godz. 5 min.
Studzenie
Składniki
8 osób
650 g Mąka manitoba
10 cl Woda
20 g Suszone drożdże piwne
3 Jajka
2 Żółtka jaja
130 g Drobny cukier do wypieków
130 g Masło
13 g Sól morska
130 g Owoce kandyzowane (mix pomarańczy, cytryny, cedru)
1 Pomarańcza
1 Cytryna
235 g Rodzynki
20 cl Woda
1 Białka jaja
65 g Mąka migdałowa
130 g Migdały w łupinie
13 g Skrobia kukurydziana
130 g Drobny cukier do wypieków
10 cl Woda
Akcesoria
Hak do wyrabiania ciasta Trzepaczka flex
Czas przygotowania
Etap 1 /12
W misie robota umieść mąkę, dodaj drożdże piwne, cukier, miękkie masło pokrojone na małe kawałki, całe jajka, żółtko, startą skórkę z cytryny i pomarańczy oraz wodę. Naciśnij "Start".
Etap 2 /12
Umieść rodzynki w osobnej misce z gorącą wodą i pozostaw na 5 minut, a następnie dobrze odsącz.
Etap 3 /12
Do misy robota dodaj rodzynki, sól i mix kandyzowanych owoców. Naciśnij "Start".
Etap 4 /12
Wyjmij ciasto z misy i rozwałkuj je w ładny, okrągły kształt.
Etap 5 /12
Umieść ciasto z powrotem w misie i przykryj folią spożywczą. Odstaw w ciepłe miejsce na więcej niż 3 godziny.
Etap 6 /12
Wyjmij ciasto z misy robota i ponownie rozwałkuj, nadając mu okrągły kształt, a następnie przełóż do wysmarowanej tłuszczem okrągłej formy.
Etap 7 /12
Ciasto przykryj ściereczką kuchenną i odstaw na kolejne 3 godziny.
Etap 8 /12
W czystej misie robota umieść białko jaja, skrobię kukurydzianą, wodę, drobny cukier i mąkę migdałową. Naciśnij "Start".
Etap 9 /12
Rozgrzej piekarnik do 185 stopni.
Etap 10 /12
Szpatułką rozprowadź mieszankę na cieście. Całe migdały na wierzchu posyp cukrem pudrem.
Etap 11 /12
Umieść formę na dolnej półce piekarnika i piecz przez 50 minut w temperaturze 185 stopni.
Etap 12 /12
Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.