Panino z pieczonym porem i kozim serem - przepisy OptiGrill Elite XL | Tefal
Jurek Sobieniak
Przepis według Jurek Sobieniak

Panino z pieczonym porem i kozim serem

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 12 min.
  • Czas przygotowania
    12 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

2 osób

  • 2 Pory z dużym sercem

  • 15 g Masła

  • 50 g Miodu

  • 200 g Sera koziego (rolada dojrzewająca)

  • 2 Ciabatty

  • 20 g Pistacji

  • Sól, pieprz

  • Olej

Czas przygotowania

Etap 1 /8

OptiGrill nastawiamy w trybie ręcznym na 200°C.

Etap 2 /8

Z pora odcinamy zieloną część, białą kroimy wzdłuż na pół. Nakłuwamy w środku. Połówki z pora solimy pieprzymy i całość delikatnie macerujemy.

  • 2 Pory z dużym sercem
  • Sól, pieprz

Etap 3 /8

Skrapiamy pora olejem, układamy na rozgrzanym grillu i grillujemy przez 10 minut.

  • Olej

Etap 4 /8

Ciabatty rozkrajamy na pół, lekko przygniatamy, skrapiamy olejem i smarujemy masłem.

  • 15g Masła
  • 2 Ciabatty
  • Olej

Etap 5 /8

Pistacje blendujemy na drobno. Roladę z sera kroimy wzdłuż na pół i panierujemy w pistacjach.

  • 200g Sera koziego (rolada dojrzewająca)
  • 20g Pistacji

Etap 6 /8

Grillujemy przygotowywane wcześniej ciabatty przez 2 minuty.

Etap 7 /8

Na koniec grillujemy ser, również przez 2 minuty. Roztopione resztki sera ściągamy z płyty do tacki ociekowej, a następnie dodajemy do pora i mieszamy.

Etap 8 /8

Przekładamy pora do ciabatty. Przyprawiamy chili i polewamy miodem.