Paris-Brest
- Całkowity czas 3 godz. 30 min.
- 1 godz.
Czas przygotowania - 30 min.
Gotowanie - 2 godz.
Studzenie
Składniki
8 osób
50 g Masło
12.5 cl Woda
2 szczypta Cukier
2 szczypta Sól
75 g Mąka
125 g Jajka
1 Jajko
1 cl Mleko
30 g Płatki migdałowe
50 cl Mleko
60 g Cukier
4 Żółtka jaja
60 g Cukier
50 g Skrobia kukurydziana
150 g Pasta pralinowa
220 g Masło
20 g Cukier puder
Akcesoria
Ubijaczka Trzepaczka flex
Czas przygotowania
Etap 1 /19
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Etap 2 /19
Aby przygotować ciasto parzone, umieść w rondelku wodę, sól, cukier i posiekane masło. Podgrzewaj, aby masło się rozpuściło.
50g Masło 12.5cl Woda 2szczypta Cukier 2szczypta Sól
Etap 3 /19
Zdejmij z ognia i od razu dodaj całą mąkę. Ponownie postaw na małym ogniu i szybko wymieszaj szpatułką. Ciasto powinno odchodzić od brzegów i formować się w kulę.
75g Mąka
Etap 4 /19
Umieść mieszankę w misie robota. Naciśnij "Start", a następnie zagniataj ciasto, aby obniżyć jego temperaturę, by jajka nie ścięły się podczas dodawania.
Ubijaczka
Etap 5 /19
W osobnej misce odważ jajka i lekko je ubij.
125g Jajka
Etap 6 /19
Naciśnij "Start", a następnie stopniowo dodawaj do misy robota ubite jajka, nie przerywając pracy urządzenia. Dostosuj ilość jajek, regularnie sprawdzając konsystencję ciasta – pod koniec ubijania powinno tworzyć sztywny wierzchołek na czubku trzepaczki.
Ubijaczka
Etap 7 /19
Włóż ciasto do rękawa cukierniczego z karbowaną końcówką. Na wysmarowanej tłuszczem blasze uformuj kółka o średnicy 7-9 cm.
Etap 8 /19
Posmaruj Paris-Brest roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka. Posyp płatkami migdałowymi.
1 Jajko 1cl Mleko 30g Płatki migdałowe
Etap 9 /19
Piecz Paris-Brest przez 30 minut w 200 stopniach. Uchyl drzwiczki po 20-25 minutach, aby pozbyć się wilgoci.
Etap 10 /19
Pozostaw do ostygnięcia na drucianej podstawce. Następnie przekrój Paris-Brest nożem z ząbkami.
Etap 11 /19
Aby przygotować krem, w rondelku zagotuj mleko z cukrem, regularnie mieszając szpatułką.
50cl Mleko 60g Cukier
Etap 12 /19
W misie robota umieść żółtka, cukier i mąkę kukurydzianą. Naciśnij "Start".
4 Żółtka jaja 60g Cukier 50g Skrobia kukurydziana
Trzepaczka flex
Etap 13 /19
Naciśnij "Start" i dodaj do misy gorącą mieszankę mleka i cukru, nie przerywając pracy urządzenia.
Trzepaczka flex
Etap 14 /19
Umieść całość w garnku i zagotuj, ciągle mieszając trzepaczką. Mieszanka powinna nabrać objętości i zgęstnieć. Gotuj ją na małym ogniu przez 3 minuty, ciągle mieszając. Doprowadź do wrzenia i zdejmij z ognia.
Etap 15 /19
Dodaj pastę pralinową i wymieszaj. Wlej masę do formy, szczelnie przykryj folią spożywczą tak, by stykała się z kremem. Wstaw do lodówki na 2 godziny.
150g Pasta pralinowa
Etap 16 /19
W misie robota umieść schłodzoną mieszankę. Naciśnij "Start".
Ubijaczka
Etap 17 /19
Odważ masło. Niech lekko zmięknie.
220g Masło
Etap 18 /19
Naciśnij "Start" i stopniowo dodawaj masło. Od czasu do czasu użyj szpatułki, aby zebrać masło ze ścianek. Mieszanka powinna być idealnie gładka i jednorodna.
Ubijaczka
Etap 19 /19
Umieść mieszankę w rękawie cukierniczym z szeroką karbowaną końcówką. Wyciśnij mieszankę na spód każdego Paris-Brest i nakryj drugą częścią. Posyp cukrem pudrem.
20g Cukier puder