Paris-Brest - przepisy Kitchen Machines Touch | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Paris-Brest

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 3 godz. 30 min.
  • Czas przygotowania
    1 godz.
  • Gotowanie
    30 min.
  • Studzenie
    2 godz.

Składniki

8 osób

  • 50 g Masło

  • 12.5 cl Woda

  • 2 szczypta Cukier

  • 2 szczypta Sól

  • 75 g Mąka

  • 125 g Jajka

  • 1 Jajko

  • 1 cl Mleko

  • 30 g Płatki migdałowe

  • 50 cl Mleko

  • 60 g Cukier

  • 4 Żółtka jaja

  • 60 g Cukier

  • 50 g Skrobia kukurydziana

  • 150 g Pasta pralinowa

  • 220 g Masło

  • 20 g Cukier puder

Akcesoria

  • Ubijaczka
    Ubijaczka
  • Trzepaczka flex
    Trzepaczka flex

Czas przygotowania

Etap 1 /19

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.

Etap 2 /19

Aby przygotować ciasto parzone, umieść w rondelku wodę, sól, cukier i posiekane masło. Podgrzewaj, aby masło się rozpuściło.

  • 50g Masło
  • 12.5cl Woda
  • 2szczypta Cukier
  • 2szczypta Sól

Etap 3 /19

Zdejmij z ognia i od razu dodaj całą mąkę. Ponownie postaw na małym ogniu i szybko wymieszaj szpatułką. Ciasto powinno odchodzić od brzegów i formować się w kulę.

  • 75g Mąka

Etap 4 /19

Umieść mieszankę w misie robota. Naciśnij "Start", a następnie zagniataj ciasto, aby obniżyć jego temperaturę, by jajka nie ścięły się podczas dodawania.

  • Ubijaczka

Etap 5 /19

W osobnej misce odważ jajka i lekko je ubij.

  • 125g Jajka

Etap 6 /19

Naciśnij "Start", a następnie stopniowo dodawaj do misy robota ubite jajka, nie przerywając pracy urządzenia. Dostosuj ilość jajek, regularnie sprawdzając konsystencję ciasta – pod koniec ubijania powinno tworzyć sztywny wierzchołek na czubku trzepaczki.

  • Ubijaczka

Etap 7 /19

Włóż ciasto do rękawa cukierniczego z karbowaną końcówką. Na wysmarowanej tłuszczem blasze uformuj kółka o średnicy 7-9 cm.

Etap 8 /19

Posmaruj Paris-Brest roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka. Posyp płatkami migdałowymi.

  • 1 Jajko
  • 1cl Mleko
  • 30g Płatki migdałowe

Etap 9 /19

Piecz Paris-Brest przez 30 minut w 200 stopniach. Uchyl drzwiczki po 20-25 minutach, aby pozbyć się wilgoci.

Etap 10 /19

Pozostaw do ostygnięcia na drucianej podstawce. Następnie przekrój Paris-Brest nożem z ząbkami.

Etap 11 /19

Aby przygotować krem, w rondelku zagotuj mleko z cukrem, regularnie mieszając szpatułką.

  • 50cl Mleko
  • 60g Cukier

Etap 12 /19

W misie robota umieść żółtka, cukier i mąkę kukurydzianą. Naciśnij "Start".

  • 4 Żółtka jaja
  • 60g Cukier
  • 50g Skrobia kukurydziana
  • Trzepaczka flex

Etap 13 /19

Naciśnij "Start" i dodaj do misy gorącą mieszankę mleka i cukru, nie przerywając pracy urządzenia.

  • Trzepaczka flex

Etap 14 /19

Umieść całość w garnku i zagotuj, ciągle mieszając trzepaczką. Mieszanka powinna nabrać objętości i zgęstnieć. Gotuj ją na małym ogniu przez 3 minuty, ciągle mieszając. Doprowadź do wrzenia i zdejmij z ognia.

Etap 15 /19

Dodaj pastę pralinową i wymieszaj. Wlej masę do formy, szczelnie przykryj folią spożywczą tak, by stykała się z kremem. Wstaw do lodówki na 2 godziny.

  • 150g Pasta pralinowa

Etap 16 /19

W misie robota umieść schłodzoną mieszankę. Naciśnij "Start".

  • Ubijaczka

Etap 17 /19

Odważ masło. Niech lekko zmięknie.

  • 220g Masło

Etap 18 /19

Naciśnij "Start" i stopniowo dodawaj masło. Od czasu do czasu użyj szpatułki, aby zebrać masło ze ścianek. Mieszanka powinna być idealnie gładka i jednorodna.

  • Ubijaczka

Etap 19 /19

Umieść mieszankę w rękawie cukierniczym z szeroką karbowaną końcówką. Wyciśnij mieszankę na spód każdego Paris-Brest i nakryj drugą częścią. Posyp cukrem pudrem.

  • 20g Cukier puder