Paszteciki z mięsem - przepisy Kitchen Machines Touch | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Paszteciki z mięsem

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 3 godz. 35 min.
  • Czas przygotowania
    20 min.
  • Gotowanie
    3 godz. 15 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

8 osób

  • 30 cl Mleko 3,2%

  • 50 g Cukier

  • 8 g Drożdże

  • 550 g Mąka pszenna

  • 40 g Masło

  • 1 Jajko

  • 1 szczypta Sól

  • 800 g Wołowina

  • 2.5 Cebule

  • 25 cl Mleko 3,2%

  • 40 g Mąka pszenna

  • 65 g Masło

  • 2 szczypta Sól

  • 2 szczypta Gałka muszkatołowa

  • 2 szczypta Pieprz

  • 2 Żółtka jaj

Akcesoria

  • Trzepaczka flex
    Trzepaczka flex
  • Hak do wyrabiania ciasta
    Hak do wyrabiania ciasta

Czas przygotowania

Etap 1 /14

W celu przygotowania ciasta, podgrzej mleko w rondlu do 30–35 stopni. Rozcieńcz w nim cukier i drożdże i odstaw na 15 minut.

  • 30cl Mleko 3,2%
  • 50g Cukier
  • 8g Drożdże

Etap 2 /14

Do osobnej miski przesiej mąkę.

  • 550g Mąka pszenna

Etap 3 /14

Rozpuść masło w rondelku.

  • 40g Masło

Etap 4 /14

W misie robota umieść jajko. Naciśnij "Start".

  • 1 Jajko
  • Trzepaczka flex

Etap 5 /14

Do misy robota dodaj mąkę, masło, szczyptę soli, cukier i mieszankę mleka z drożdżami. Naciśnij "Start".

  • 30cl Mleko 3,2%
  • 50g Cukier
  • 8g Drożdże
  • 40g Masło
  • 1 Jajko
  • 1szczypta Sól
  • Hak do wyrabiania ciasta

Etap 6 /14

Za pomocą szpatułki usuń ciasto przylegające ścianek. Naciśnij "Start".

  • Hak do wyrabiania ciasta

Etap 7 /14

Podziel ciasto na kawałki o wadze 40–60 g.

Etap 8 /14

Podsmaż posiekaną cebulę na złoty kolor, mieszając od czasu do czasu szpatułką.

  • 2.5 Cebule

Etap 9 /14

Zmiel drobno mięso z cebulą w maszynce do mięsa.

  • 800g Wołowina

Etap 10 /14

Do rondelka wsyp mąkę i smaż ją, ciągle mieszając.

  • 40g Mąka pszenna

Etap 11 /14

Dodaj do mąki masło i energicznie zamieszaj, następnie wlej mleko i gotuj przez chwilę, aż do uzyskania sosu.

  • 25cl Mleko 3,2%
  • 65g Masło

Etap 12 /14

Dodaj biały sos do zmielonego mięsa i dopraw gałką muszkatołową, solą, pieprzem.

  • 2szczypta Sól
  • 2szczypta Gałka muszkatołowa
  • 2szczypta Pieprz

Etap 13 /14

Kawałki ciasta rozwałkuj na około 10 cm. Na każdym umieść łyżkę mięsnego nadzienia. Zabezpiecz krawędzie i uformuj paszteciki.

Etap 14 /14

Ułóż paszteciki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 25 minut. Po 20 minutach posmaruj je żółtkiem.

  • 2 Żółtka jaj