Paszteciki z mięsem
- Całkowity czas 3 godz. 35 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 3 godz. 15 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
8 osób
30 cl Mleko 3,2%
50 g Cukier
8 g Drożdże
550 g Mąka pszenna
40 g Masło
1 Jajko
1 szczypta Sól
800 g Wołowina
2.5 Cebule
25 cl Mleko 3,2%
40 g Mąka pszenna
65 g Masło
2 szczypta Sól
2 szczypta Gałka muszkatołowa
2 szczypta Pieprz
2 Żółtka jaj
Akcesoria
Trzepaczka flex Hak do wyrabiania ciasta
Czas przygotowania
Etap 1 /14
W celu przygotowania ciasta, podgrzej mleko w rondlu do 30–35 stopni. Rozcieńcz w nim cukier i drożdże i odstaw na 15 minut.
30cl Mleko 3,2% 50g Cukier 8g Drożdże
Etap 2 /14
Do osobnej miski przesiej mąkę.
550g Mąka pszenna
Etap 3 /14
Rozpuść masło w rondelku.
40g Masło
Etap 4 /14
W misie robota umieść jajko. Naciśnij "Start".
1 Jajko
Trzepaczka flex
Etap 5 /14
Do misy robota dodaj mąkę, masło, szczyptę soli, cukier i mieszankę mleka z drożdżami. Naciśnij "Start".
30cl Mleko 3,2% 50g Cukier 8g Drożdże 40g Masło 1 Jajko 1szczypta Sól
Hak do wyrabiania ciasta
Etap 6 /14
Za pomocą szpatułki usuń ciasto przylegające ścianek. Naciśnij "Start".
Hak do wyrabiania ciasta
Etap 7 /14
Podziel ciasto na kawałki o wadze 40–60 g.
Etap 8 /14
Podsmaż posiekaną cebulę na złoty kolor, mieszając od czasu do czasu szpatułką.
2.5 Cebule
Etap 9 /14
Zmiel drobno mięso z cebulą w maszynce do mięsa.
800g Wołowina
Etap 10 /14
Do rondelka wsyp mąkę i smaż ją, ciągle mieszając.
40g Mąka pszenna
Etap 11 /14
Dodaj do mąki masło i energicznie zamieszaj, następnie wlej mleko i gotuj przez chwilę, aż do uzyskania sosu.
25cl Mleko 3,2% 65g Masło
Etap 12 /14
Dodaj biały sos do zmielonego mięsa i dopraw gałką muszkatołową, solą, pieprzem.
2szczypta Sól 2szczypta Gałka muszkatołowa 2szczypta Pieprz
Etap 13 /14
Kawałki ciasta rozwałkuj na około 10 cm. Na każdym umieść łyżkę mięsnego nadzienia. Zabezpiecz krawędzie i uformuj paszteciki.
Etap 14 /14
Ułóż paszteciki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 25 minut. Po 20 minutach posmaruj je żółtkiem.
2 Żółtka jaj