Paszteciki z mięsem
- Całkowity czas 25 min.
- 25 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
Składniki na ciasto:
250 g Mąki pszennej
Soli
100 g Miękkiego masła
120 g Śmietany 30%
15 g Świeżych drożdży
1 Żółtko
Roztrzepane jajko do posmarowania
Sezam do dekoracji
Składniki na farsz:
300 g Mięsa mielonego wieprzowego
Suszonych grzybów
Sól i pieprz
Trochę startej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka Wędzonej papryki
1 Biała cebula
Masło
Pietruszka
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Suszone grzyby namocz w gorącej wodzie przez 30 minut.
Etap 2 /6
Na maśle zeszklij cebulę, dodaj mięso i przyprawy i smaż ok. 5 minut, aż mięso całkowicie zmieni kolor.
Etap 3 /6
Do mięsa dodaj posiekane grzybki i trochę wody z ich namaczania. Dopraw do smaku solą i odstaw do ostygnięcia.
Etap 4 /6
Aby zrobić ciasto, drożdże należy rozkruszyć w śmietanie. Do miski wsyp mąkę oraz sól, dodaj miękkie masło, żółtko oraz śmietanę z drożdżami i wyrób ciasto.
Etap 5 /6
Ciasto rozwałkuj, pokrój w grube paski i na środku każdego ułóż farsz wzdłuż dłuższych boków. Sklej dłuższe boki ciasta i pokrój w paszteciki.
Etap 6 /6
Każdy pasztecik ułóż w air fryerze sklejoną częścią do dołu. Posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp sezamem i piecz w 160°C przez 16 minut.