Paszteciki z mięsem - przepisy EASY FRY & GRILL 2 in 1 MECHANICAL | Tefal
Gracja Wojtaszewska (@foodbygracja)
Przepis według Gracja Wojtaszewska (@foodbygracja)

Paszteciki z mięsem

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 25 min.
  • Czas przygotowania
    25 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • Składniki na ciasto:

  • 250 g Mąki pszennej

  • Soli

  • 100 g Miękkiego masła

  • 120 g Śmietany 30%

  • 15 g Świeżych drożdży

  • 1 Żółtko

  • Roztrzepane jajko do posmarowania

  • Sezam do dekoracji

  • Składniki na farsz:

  • 300 g Mięsa mielonego wieprzowego

  • Suszonych grzybów

  • Sól i pieprz

  • Trochę startej gałki muszkatołowej

  • 1 łyżeczka Wędzonej papryki

  • 1 Biała cebula

  • Masło

  • Pietruszka

Czas przygotowania

Etap 1 /6

Suszone grzyby namocz w gorącej wodzie przez 30 minut.

Etap 2 /6

Na maśle zeszklij cebulę, dodaj mięso i przyprawy i smaż ok. 5 minut, aż mięso całkowicie zmieni kolor.

Etap 3 /6

Do mięsa dodaj posiekane grzybki i trochę wody z ich namaczania. Dopraw do smaku solą i odstaw do ostygnięcia.

Etap 4 /6

Aby zrobić ciasto, drożdże należy rozkruszyć w śmietanie. Do miski wsyp mąkę oraz sól, dodaj miękkie masło, żółtko oraz śmietanę z drożdżami i wyrób ciasto.

Etap 5 /6

Ciasto rozwałkuj, pokrój w grube paski i na środku każdego ułóż farsz wzdłuż dłuższych boków. Sklej dłuższe boki ciasta i pokrój w paszteciki.

Etap 6 /6

Każdy pasztecik ułóż w air fryerze sklejoną częścią do dołu. Posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp sezamem i piecz w 160°C przez 16 minut.