Pieczona dynia piżmowa - przepisy EASY FRY OVEN & GRILL 9 in 1 | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Pieczona dynia piżmowa

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 1 godz. 27 min.
  • Czas przygotowania
    25 min.
  • Gotowanie
    1 godz. 2 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

6 osób

  • 1 Średnia dynia piżmowa

  • 2 łyżka Oliwa z oliwek

  • 1 łyżeczka Wędzona papryka

  • 3 łyżka Cukier trzcinowy

  • Sól, pieprz

  • 2 łyżka Posiekana świeża pietruszka

  • 15 g Posiekane pistacje

Akcesoria

  • Rożen
    Rożen
  • Taca ociekowa
    Taca ociekowa

Czas przygotowania

Etap 1 /3

Odetnij łodygę dyni. Na spodzie urządzenia połóż naczynie ociekowe, nadziej dynię piżmową na rożen i zamocuj go w Easy Fry Oven & Grill. Wybierz tryb KURCZAK, uruchom rożen i piecz przez 1 godzinę. Po zakończeniu programu pozostaw do ostygnięcia na 15 minut.

  • 1 Średnia dynia piżmowa
  • Rożen
  • Taca ociekowa

Etap 2 /3

Weź nóż i zdejmij skórkę z dyni. Wymieszaj olej, paprykę, cukier, sól i pieprz i posmaruj dynię. Na tacy grillowej rozłóż arkusz papieru do pieczenia i ułóż na nim dynię piżmową. Umieść tacę grillową na środkowej półce urządzenia, wybierz program MANUALNY i piecz przez 2 minuty w temperaturze 180°C.

  • 2łyżka Oliwa z oliwek
  • 1łyżeczka Wędzona papryka
  • 3łyżka Cukier trzcinowy
  • Sól, pieprz

Etap 3 /3

Pokrój dynię na okrągłe plasterki, odłóż pestki. Posyp świeżą pietruszką i posiekanymi pistacjami.