Pielmieni
Tefal
Przepis według Tefal

Pielmieni

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 1 godz. 45 min.
  • Czas przygotowania
    10 min.
  • Gotowanie
    15 min.
  • Studzenie
    1 godz. 20 min.

Składniki

8 osób

  • 600 g Mąka pszenna

  • 1 szczypta Cukier

  • 3 cl Olej roślinny

  • 2 szczypta Sól

  • 30 cl Woda

  • 325 g Mielona wieprzowina

  • 325 g Mielona wołowina

  • 3 szczypta Sól

  • 8 cl Śmietana

  • 2 szczypta Pieprz

Akcesoria

  • Hak do wyrabiania ciasta
    Hak do wyrabiania ciasta

Czas przygotowania

Etap 1 /10

W misie robota umieść mąkę, sól, cukier i olej.

  • 600g Mąka pszenna
  • 1szczypta Cukier
  • 3cl Olej roślinny
  • 2szczypta Sól

Etap 2 /10

W osobnej misce odmierz ciepłą wodę.

  • 30cl Woda

Etap 3 /10

Naciśnij "Start" i stopniowo wlewaj wodę.

  • Hak do wyrabiania ciasta

Etap 4 /10

Uformuj z ciasta kulę i pozostaw ją w ciepłym miejscu na 20 minut w temperaturze nie wyższej niż 40 stopni.

Etap 5 /10

Umieść ciasto w misie robota. Naciśnij "Start".

  • Hak do wyrabiania ciasta

Etap 6 /10

Rozwałkuj gotowe ciasto na grubość maksimum 2–3 mm, wytnij w cieście kółka o średnicy 6–9 cm.

Etap 7 /10

W osobnej misce wymieszaj mięso ze śmietaną, solą i pieprzem.

  • 325g Mielona wieprzowina
  • 325g Mielona wołowina
  • 3szczypta Sól
  • 8cl Śmietana
  • 2szczypta Pieprz

Etap 8 /10

Na środku każdego kółka ułóż nadzienie (10–12 g) i uformuj pierożki.

Etap 9 /10

Włóż pielmieni do zamrażarki na 30–60 minut.

Etap 10 /10

Gotuj pierożki przez 10–15 minut.