Pisto Manchego z sadzonym jajkiem - przepisy Cook4Me | Tefal
Jurek Sobieniak
Przepis według Jurek Sobieniak

Pisto Manchego z sadzonym jajkiem

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 10 min.
  • Czas przygotowania
    10 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 1 Cukinia

  • 100 g Sera Manchego

  • Kilka gałązek świeżego tymianku

  • 2 Ząbki czosnku

  • 1 łyżka Papryki suszonej Pimento

  • 1 Cebula czerwona

  • 2 Bakłażany

  • 2 Papryki kolorowe

  • 500 g Pomidorów krojonych z puszki

  • 15 g Soli

  • 4 g Pieprzu

  • 4 Jajka

  • 1 Ciabatta

  • 40 ml Oliwy

  • 50 g Orzechów prażonych (np. pinii)

Czas przygotowania

Etap 1 /7

Nagrzewamy misę.

Etap 2 /7

Wrzucamy do misy posiekany czosnek i smażymy przez 30 sekund. Następnie dodajemy pokrojonego w kostkę bakłażana. Całość smażymy 5 minut, mieszając co minutę.

  • 2 Ząbki czosnku
  • 2 Bakłażany

Etap 3 /7

Do podsmażonego bakłażana dodajemy prażone orzechy oraz resztę pokrojonych warzyw: cukinię, papryki, cebulę. Dodajemy suszoną paprykę Pimento, sól oraz pieprz. Mieszamy wszystko dokładnie.

  • 1 Cukinia
  • 1łyżka Papryki suszonej Pimento
  • 1 Cebula czerwona
  • 2 Papryki kolorowe
  • 15g Soli
  • 4g Pieprzu
  • 50g Orzechów prażonych (np. pinii)

Etap 4 /7

Do warzyw dodajemy krojone pomidory. Całość porządnie mieszamy, aby składniki się połączyły.

  • 500g Pomidorów krojonych z puszki

Etap 5 /7

Na wierzch wbijamy 4 jajka, równomiernie rozkładając je w misie.

  • 4 Jajka

Etap 6 /7

Zamykamy pokrywę i gotujemy pod niskim ciśnieniem przez 5 minut.

Etap 7 /7

Gotowe danie posypujemy startym serem Manchego i świeżym tymiankiem. Serwujemy z chrupiącą ciabattą.